EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Безплатни ехографски прегледи на млечни жлези в ДКЦ „Софиямед“ по случай Световния месец за борба с рака на гърдата

ДКЦ „Софиямед“ се включва в Световния месец за борба с рака на гърдата с безплатни ехографски прегледи на млечни жлези. Те ще се извършват само с предварително записване на тел. +35924650000, +359895 555 444 на 19, 21, 26 и 28-ми октомври от 14:30 до 15:30 часа в БЛОК1 на бул. „Г.М.Димитров“ 16 или чрез резервиране на час онлайн през системата на Superdoc.bg- https://superdoc.bg/lekar/bezplatni-ehografski-pregledi-na-mlechni-zhlezi

 

Според последни проучвания рака на гърдата е онкологично заболяване, при което се наблюдава подмладяване. Това налага и актуализиране на препоръките към жените относно провеждането на профилактични прегледи. Необходимо е дамите да извършват профилактиката си с мамографско изследване на възраст от 40г. веднъж в годината. До 40г. специалистите препоръчват да се извършва ехография на млечни жлези.

 

„Тази година се включваме в кампанията като предимно ще консултираме по-младите дами във възрастта преди 40г., тъй като в практиката си за съжаление все по-често наблюдаваме това „подмладяване“ на заболяването. Докато при жените над 40г. възраст виждаме, че те придобиват „навика“ за профилактика на млечните жлези, по-младите все още смятат, че заболяването не представлява заплаха за тях, което не е така“, коментира д-р Марселла Бонева,д.м. специалист по Образна диагностика в ДКЦ „Софиямед“. Специално внимание трябва да си обърнат жените с наследствена обременност, в рода на които има случаи вече на заболяване на гърдата, но и на яйчници.


Д-р Бонева допълва, че ранното откриване на началните стадии на рака на гърдата чрез скрининг ехография или мамография увеличават шансовете за успешно лечение на заболяването.

 

„При пристигане за преглед е много ценно пациентът да представи всички предходни образни изследвания (при налични такива), за да може лекарят да направи сравнение с тях и да даде правилната оценка за състоянието му и последващото поведение. Добре е изследването-дали ще е ехография или мамография, да не се прави в седмицата преди месечния цикъл, тъй като през този период млечните жлези са напрегнати. Подходящ е периодът една седмица до 10 дни след приключване на месечния цикъл, съветва специалистът.