EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Безплатни прегледи за деца в Университетската многопрофилна болница "Софиямед"

БНР, Програма Хоризонт, "12+3"
5.6.2022
 

33 деца бяха прегледани безплатно за три дни в "Софиямед". Кампанията започна на 31 май по случай 1 юни - Международния ден на детето. Педиатрите от Детско отделение на Университетската многопрофилна болница, както и екипа на Диагностично-консултативния център "Софиямед" обявиха безплатни консултативни прегледи за деца в рамките на кампанията на медицинския комплекс "Бъдете здрави". 35 деца бяха предварително записани за безплатните прегледи в четирите дни.


Преобладава записването на деца за прегледи при офталмолог, посочват от лечебното заведение. Специалистите преглеждат и деца, които не са били предварително записани. Безплатни прегледи ще се провеждат и на 9-ти юни. Защо са важни те за родителите - педиатърът доктор Жана Станева посочи: 

 

"Най-честите причини са, че имат проблеми децата, които не могат да бъдат решени от техните лични лекари и те искат среща със специалисти". 

Какви са най-честите здравословни проблеми при децата: 

Ето и кои са спешните състояния при децата, при които спешно трябва да бъдат взети мерки:

"Имаме пациенти, които развиха астматични пристъпи след прекарана коронавирусна инфекция и вероятно това ще се окаже истинска астма и ще се изисква по-нататък много продължително лечение, наблюдение. Има деца, които имат усложнения от страна на сърдечно съдовата система".

 

При оплаквания след прекаран коронавирус е нужно да се посети специалист. Какви вирусни и инфекциозни заболявания се срещат в момента според д-р Жана Станева: 

"Има респираторни вируси, които засягат дихателната система. алергии

Малко деца идват в кабинета с ентеровируси, с повръщане и разстройство, започват шарки".

 

В момента има засилен цъфтеж на растенията, но децата по-рядко проявяват алергии към полени, посочва доктор Жана Станева: 

"Това са деца, които веднага се насочват към пулмолози".

Сега, когато започва летния сезон родителите трябва да внимават с изгарянията, децата да не се излагат дълго на пряка слънчева светлина и в горещите дни да приемат достатъчно течности: 

Повече можете да чуете в звуковия файл.