EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Шампионът на България по класическа борба Боян Радев победи с туш и COVID-19

Първият двукратен олимпийски шампион на България по класическа борба от близкото минало Боян Радев пребори и COVID-19 с туш.  

 

Той се лекува в ковид отделението на УМБАЛ „Софиямед“, а снимката от преди няколко дни, заедно с медицинска сестра Мина Гайдарова, след регулярния му преглед след изписването, показва, че дори коварната болест не може да сломи духа и неподражаемия стил на шампиона ни.

 

Радев е световен и европейски медалист на България по класическа борба в категория до 97 кг. Обявен е за заслужил майстор на спорта, през 2009 г. Радев получава най-високото отличие на Международната федерация по борба (ФИЛА) – „Златна огърлица“.Той е приет и в Залата на славата на Международната федерация по борба (ФИЛА) в Оклахома (САЩ). И най-високото отличие от МОК -медал "Пиер дьо кобертен".

 

След приключване на спортната си кариера работи в системата на МВР

 

На 24 април 2014 Боян Радев е избран за спортист на века в Спортен клуб Левски. Тържеството по награждаване е проведено в музея на спорта на стадион „Васил Левски“ и е част от програмата „100 години Левски“ по случай вековния юбилей на „синия“ клуб.

 

Освен като борец, Боян Радев е известен и като виден колекционер и дарител. Обявен е за дарител № 1 на Националния исторически музей. В музея, има наречена на неговото име зала „Дарение Боян Радев“, в чиято експозиция са изложени ценни паметници колекцията му, над 170 експоната – икони, църковна утвар, дърворезби, каменни пластики, между които три мраморни римски портрета от ІІ-ІІІ век сл. Хр., изпълнени от неизвестен даровит скулптор.