EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Лечението на хепатит С вече не е медицински проблем

Лечението на хепатит С вече не е медицински проблем

На ход са политиките за откриване на скритите пациенти и за достъп до новите терапии

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа стр. 18 
16.12.2016Всяка четвърта трансплантация на черен дроб в Европа и над 55% в САЩ са заради фатално увреждане в резултат на хепатит С. Болните са милиони, но голяма част от тях не знаят, че са заразени. Коварното заболяване предизвиква оплаквания чак в късните стадии на своето развитие, когато е причинило сериозни щети върху черния дроб.

Вирусът "приспива" имунната система и се развива незабелязано, без ранни симптоми, обясни проф. Константин Чернев, началник на Клиниката по вътрешни болести и хепатогастроентерология в УМБАЛ "Софиямед" и национален консултант по гастроентерология. Затова специалистът определя като революционни иновативните терапии за премахване на инфекцията. Отговорът на предишното лечение с интерферонови препарати беше около 50%, а сега с директнодействащите антивирусни медикаменти имаме възможност да излекуваме два пъти повече пациенти дори с напреднало заболяване, дава пример проф. Чернев. Очаква, че от началото на следващата година хепатолизите у нас ще имат възможност да лекуват с разширен кръг от новите лекарствени комбинации с улеснен режим на приемане. Като например комбинирана терапия в една таблетка. Вирусът се "размножава" в хепатоцитите (чернодробните клетки). Лечението има за цел да спре репликацията му и да го ликвидира напълно.

Лечението на хепатит С вече не е медицински проблем - отговорът на новите терапии е над 95-98%, нещо немислимо допреди 3 г., категоричен е проф. Крум Кацаров, началник на Клиниката по гастроентерология на ВМА и национален консултант по специалността. Според него предизвикателството е да бъдат открити болните и те да бъдат лекувани със съвременните средства. У нас няма епидемиологично проучване, но се приема, че заразените са около 110 000, но от тях едва 10% се лекуват

Заради продължителното скрито протичане на заболяването и доскорошната липса на високоефективно лечение през годините са натрупани множество болни.

Основният проблем са скритите пациенти. Въпрос на здравни политики е как ще се "стигне" до инфектираните с вируса и колко бързо може да се разширяват критериите за достъп до революционното лечение, обясняват експертите. Като лекари те са убедени, че колкото по-бързо се премине към модерни терапии за всички, толкова по-добър ще е социалният ефект. "Да се лекуват ефективно всички болни, в крайна сметка е и по-евтино. Финансовият резултат е най-добър, ако лекуваме веднага всеки пациент с хепатит С, преди да е получил усложнения. Така се намалява и рискът от разпространяване на заразата сред здравите."

***

Може да се заразим през наранена кожа

или лигавица, ако сме в контакт с кръвта или други телесни течности на инфектиран човек. Затова се смята, че хепатит С може да се предаде при манипулации с недезинфекцирани инструменти. Възможно е това да се случи и при използване на чужда самобръсначка, обща спринцовка за венозни наркотици и др. Дори при най-малко съмнение се изследвайте, съветват лекарите.