EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Правилна слънцезащита на бебешката и детска кожа през лятото

Педиатрите oт Детско отделение на УМБАЛ "Софиямед" препоръчват бебета и деца до 1г.6м. да стоят настрани от плажа, тъй като  за малкото дете той крие риск за здравето.  Имунната система на детето е незряла, поради което то е податливо на инфекции, особено в среда със струпване на много хора, а и на пясъка не може да се очаква да има добра хигиена.  Някои родители смятат, че така каляват детето, нопрекомерното излагане на слънце потиска имунната система, затова децата често се разболяват, когато отидат на море.  Детският организъм има несъвършена терморегулация и може да настъпи бързо  дехидратация.  Малкото бебе не понася слънцето и големите жеги. То може да бъде прегрято даже и когато е под чадър или в детската количка със сенник, може да получи топлинен удар, дори да не е пряко изложено на слънце. Родителите  трябва да внимават детето им  да не получи изгаряния, да не се претопли, защото в този случай също повишава температура, започва да повръща, става неспокойно или отпуснато без да е налице инфекция. Трябва, доколкото е възможно, да ги предпазват и от летните вируси. Не на последно място, по-големите деца не бива да прекаляват с къпането в морето, разбира се трябва да се наблюдават и задължиелно да бъдат с родител, когато са във водата. 

 

Когато  родителите категорично решат да отидат на плаж с бебето си трябва това да не е веднага след настаняването в хотелската стая, а да се изчака поне един ден, докато организмът му се настрои. На плажа престоят трябва да е максимум един час и то във времето, когато слънцето не е активно – сутрин преди 11 часа или следобед  след  17ч. Задължително първият ден трябва да е със светли памучни дрехи  под чадъра. Откритите места задължително да се намазват със слънцезащитен лосион, защото и пpeз чaдъpa пpeминaвaт вpeднитe yлтpaвиoлeтoви лъчи.  Задължително с шапка. Трябва да приема начесто и достатъчно течности. Плажът изтощава детския организъм и затова не трябва да се посещава през всичките дни от престоя.

 

Децата в ранна/яслена/ детска възраст също не трябва да са на плажа в обедните часове (между 11 и 16-17 часа), защото тогава ултравиолетовите лъчи там са двойно по-силни (отразяват се от морето и пясъка), както и високо в планината  и  могат лесно да се претоплят и обезводнят, което се проявява с повишаване на температурата, повръщане, силна отпадналост, болки по тялото при изгаряне.  Децата трябва  задължително да  са с лека шапка с широка периферия, очилата с УВ филтър също са препоръчителни, защото слънчевите лъчи увреждат очите.

 

Детската кожа е най-уязвима от слънчевите лъчи – нейната повърхност е относително по-голяма, по-тънка и нежна и с особен строеж. Кожната клетка има памет и издевателствата върху нея могат да се проявят след десетки години. Затова децата трябва максимално да се възползват от благоприятните въздействия на слънцето, но трябва да се знае, че изгарянията в тази възраст могат да доведат до развитието на рак в по-късна възраст.

 

Родителите, тръгвайки на море или планина, трябва да носят слънцезащитни кремове, които да предотвратят евентуални изгаряния. Слънцезащитните кремове представляват  субстанции, които осигуряват на кожата защита срещу UV лъчите на слънцето.

 

Трябва да използват слънцезащитни продукти, произведени специално за бебета и деца. Слъцезащитните продукти за възрастни могат да имат по-агресивни съставки, включително парфюми, които не са препоръчителни за чувствителната детска кожа. При малките деца се предпочитат тези на минерална основа. Те са белезникави, така майката може да види пропуснатите места. И най-важното – да се използват правилноНанасят се половин час преди излагането на слънце и се подновяват на 2-3 часа, както и след излизане от водата.

 

Американската академия по дерматология препоръчва използването на широкоспектърни слънцезащитни кремове – това са кремове, които предпазват кожата както от UVA, така и от UVB лъчите и такива, осигуряващи достатъчна степен на защита.  

 

За бебе или малко дете, винаги е по-добре да се подсигурява максималната възможна защита, затова е препоръчително  използването  на най-високия фактор, предлаган на  пазара, а именно фактор 50. Слънцезащитните продукти  се считат за безопасни, освен в случаите, когато детето има доказана алергия или друга непоносимост към някоя от съставките на кремаДетските слънцезащитни кремове обикновено са без парабени, без наночастици, без консерванти, химически филтри, алергени и други неподходящи за деца субстанции. И все пак, за да са със сигурна безопасност, те трябва да се закупуват от аптека.

 

Ако детето  има история на чести алергични реакции, продължаващи обриви или състояния като атопичен дерматит, трябва да се направи консулация със специалист алерголог или дерматолог, защото използването на неподходящи кремове в тези случаи може да създаде проблеми месеци напред. Освен задължителните слънцезащитни продукти е добре да се използва и крем, който да се нанася на детската кожа, след като е била изложена на слънце.  Това може да бъде всякакъв вид качествен хидратиращ крем или мляко за тяло, подбран според възрастта на детето. 

 

Слънцезащитните продукти намаляват вредата от слънчевата радиация, но не я елиминират напълно. Освен това,  ако „запечатаме“ детето с такава козметика, УВ лъчите трудно стигат до кожата и така се пречи на образуването на витамин Д. Не е нужно родителите да се притесняват, че детето им няма да образува този така важен за здравето витамин, тъй като експозицията на слънчеви лъчи е продължителна и е върху голяма телесна повърхност. 


Екип Детско отделение УМБАЛ "Софиямед"