EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Студенти-медици се обучават по иновативен метод за провеждане на лумбална пункция

За първи път в България в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Софиямед“ като част от обучението по неврология през месец ноември тази година студентите медици 4-ти курс имат възможност да се обучат в изпълнението на лумбална пункция с помощта на специални модели.

 

 „Лумбална пункция е процедура, която трябва да може да извършва всеки лекар. В нашата клиника извършваме ежедневно пункции, те са важна част от диагностичния процес при автоимунни, демиелинизиращи заболявания и инфекции на нервната система. Взискателна съм към младите лекари и студентите, очаквам от тях да са много добри в това, което правят.”, коментира доц. д-р Велина Гергелчева, началник на Клиниката по нервни болести.

 

В България студентите учат за инвазивни процедури като лумбалната пункция предимно теоритично и като странични наблюдатели. Едва след започване на специализация по неврология, неврохирургия или анестезиология, младите лекари имат възможност да се научат практически и да бъдат изпълнители на процедури. Като всяка друга интервенция, успехът на изследването, усложненията и травмата за пациента зависят в голяма степен от опитността на изпълнителя. Чрез иновативния метод настоящите студенти-медици на обучение в „Софиямед“ имат уникална възможност да научат практически важни техники, с които ще бъдат полезни на своите бъдещи пациенти.  

 

„Моделът, който използваме, е лично наше изобретение и самите ние се изненадахме колко реалистично е усещането. Използваме телешки гръбнак в специална подложка и винилов контейнер с вода. Идеята дойде във връзка с интереса, който имат студентите винаги, когато правим лумбални пункции. Досега те имаха само възможност да бъдат наблюдатели, но процедурата е важна и искахме да им дадем възможност да се научат практически. Могат да се упражняват неограничено. Когато дойде време да направят пункция на пациент, ще са подготвени, пациентът ще е спокоен и процедурата ще протече леко. Целта ни е да експериментират, да споделим с тях опита и техниките, които използваме. Справят се чудесно, ще станат чудесни лекари и това ще е нещо, което ще им остане като ценен опит за цялата им практика.“, коментира д-р Петя Стефанова, лекар в Клиниката и допълва, че екипът се радва, че студентите са приели предизвикателството.

„Виждаме разликата в мотивацията им, когато ги посрещаме с желание да ги научим и имат възможност да участват активно в работата на екипа ни.“, допълва тя.