EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Любимият на тийнейджърите райски газ блокира мозъка и води до задушаване

Д-р Иван Колчаков изтъкна, че употребата на анестетици извън болнична среда е безумие

BGONAIR, България сутрин
29.7.2022
 

15-годишно момче е в токсикологията в "Пирогов", след като е пило алкохол и е дишало райски газ в заведение в Правец. Сигналът е подала майката на момчето. 

 

"Смесването на различни групи опиати води до не просто сумиране на ефектите на опиата и алкохола, а нещата се умножават няколко пъти. От тази гледна точка това са рисковете. Ние, които всеки ден работим с наркотични вещества и опиати, това става под много строг контрол със специална апаратура и въпреки това има известен риск, дори когато работим в операционна зала", коментира анестезиологът д-р Иван Колчаков в "България сутрин".

 

Той обясни, че райският газ е от групата на слабите анестетици. Според него тази мода е доста остаряла, тъй като райският газ се използва в западните страни повече от 200 години за такива цели и тази мода е преминала отдавна. Анестезиологът поясни, че райският газ блокира тази част на мозъчната дейност, в която ние можем да се контролираме и в по-големи дози започва да потиска жизнените центрове - има опасност за живота.

 

"Комплексни са рисковете, които носи употребата на райски газ. Анестетиците основно действат върху мозъка. Хората получават опиянение и еуфория, не чувстват болка. В по-големите дози започва потискане на съзнанието и след това потискане на дишането и други жизнени функции. Ако се използват големи количества, ако дишате повече от няколко минути райски газ, това води до задушаване", каза д-р Колчаков пред Bulgaria ON AIR.

 

Той обърна внимание, че анестетиците могат да разстройват всички жизнени функции. По думите му употребата на анестетици извън болнична среда е безумие. Анестезиологът подчерта, че всеки, който дава под някаква форма наркотични вещества на младите генерации, е не просто убиец, а убиец на квадрат.