EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Съветите на педиатрите от УМБАЛ "Софиямед": Спорт 2 пъти седмично за здрав имунитет

Телеграф,Уикенд  стр. 25

3.9.2022


Запишете децата на спортни занимания поне два пъти седмично, за да имат
здрав имунитет, съветват педиатрите от Детско отделение на УМБАЛ
"Софиямед".

 


Движение
Движението е важно за защита от болести, но часовете по физическо не са достатъчни. Ако се заседаваме постоянно, имунната система закърнява и ставаме уязвими за вируси и бактерии. Така спортът е най-доброто закаляване, стига всичко да става постепенно, с последователно натоварване и заниманията да бъдат системни. Помагат и игрите на открито. Трябва да се подчертае силно, че важна предпазна мярка срещу всички инфекции е редовното измиване на ръцете с юда и сапун, а за някои от тежките инфекции - и редовните имунизации. Силният имунитет е особено важен през преходния есенен сезон, когато децата тръгват на ясла, градина и училище. Затова фокусът на специалистите по детски болести през този период от годината е върху укрепването му при най-малките. Грижата за имунитета на детето включва правилно и най-вече разнообразно хранене. Достатъчно е детето да приема всеки ден пресни зеленчуци и плодове, месо, млечни продукти, риба, в количества според възрастта му.

 

Храна
Особено важен е приемът на месни продукти, тъй като в тях се съдържат повечето от микроелементите и ензимите, необходими за функционирането на имунната система. Трябва да се ограничават мазнините, особено животинските, приемът на захар, захарни и сладкарски изделия, консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи захар, да се избягват пържените и солените храни, които са предпоставка за наднормено тегло, което пък е причина за много хронични заболявания. Малките трябва да приемат всекидневно достатъчно вода и течности.

 

Имуностимуланти
Не е необходимо да се дават имуностимуланти на добре хранено и гледано дете, приемът им няма да му навреди, но и няма да има особена ползва. Ако детето се храни рационално, закалено е, спортува и играе на открито, не е необходимо родителите да посещават аптеката. Когато обаче има признаци на слаб имунитет, имунната система трябва да се подпомогне. Това се налага, когато то боледува често още в кърмаческа възраст. По принцип в първите месеци от живота си бебетата боледуват по-рядко, защото получават антитела от майката чрез кърмата. Ако детето страда от атопичен дерматит, алергична хрема и астма, вероятността да боледува често е по-голяма. Признак за проблем е, ако заболяванията продължават по-дълго от нормалното или хремата продължава със седмици.


Сигнали
Установено е, че нормалната чревна флора е от голямо значение за имунитета. Сигналите, че детето може да има проблем с имунитета, са по-слабият апетит, анемията, постоянно увеличените лимфни възли, особено шийните. От значение е и наследственият фактор, ако единият или двамата родители също често са боледували като деца. Ако тези признаци са налице, децата трябва да се консултират с педиатър и заедно да обсъдят възможностите за укрепване на имунитета им. Лечението е индивидуално, зависи от какви инфекции страда детето - вирусни или бактериални, наличието на алергии или хронични заболявания.

 

До 30 минути пред екрана
През последните няколко години неслучайно изключително бързо нарасна броят на проучванията, имащи за обект на изследване последствията на прекомерното екранно време върху ранното детско развитие. Публикуваните резултати са еднопосочни. Прекомерното екранно време на все по-ранна възраст увеличава риска от забавяне развитието на експресивната реч. Според друго подобно проучване деца с поголямо екранно време", особено над 2 часа дневно, са склонни да имат по-изразени показатели на
затлъстяване, понижени параметри на внимание и концентрация, забавяне в изграждането на социални и комуникативни умения, нарушено качество и продължителност на съня и не на последно място данните or същото проучване показват, че тези депа са склонни да имат повече депресивни симптоми. Затова в световната педиатрична практика са изготвени препоръки за съответно екранно време за деца от 0 до 7-годишна възраст. Ме се препоръчва да се предоставя смарт-устройство за забавление на децата от 0 до 3-годишна възраст, преди да могат да говорят. Специалистите съветват да не се използват електронните устройства за успокояване на емоция. За възрастта 3-6 години препоръката е за време пред екран до 15 минути на ден - песнички или филмче в присъствие на родител, за възрастта 6-10 години - до 30 минути, а за възрастта над 10 години -до 2 часа дневно.