EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Ангината ни застига и през лятото

www.24chasa.bg
28.7.2023
 
 
Ангината, която се смята за есенно-зимна болест променя характера си и все по-често се проявява и през горещите летни месеци, напомнят специалистите. Причините са много - най-вече свързани с жаждата за ледени напитки, резките разлики в температурата вътре и навън, както и излагането на студения въздух от климатика.
 
 
Aнгината или острия тонзилит е заболяване на целия организъм с местна проява по сливиците. Появата и честотата на така наречените "бели налепи" през различните сезони зависи от епидемиологичната обстановка, но през последните години резките климатични промени изменят и протичането на много заболявания, включително и на ангините.
 
"Най-честите причини за поява й през летните месеци е свързана с необходимостта ни от приемане на много течности, които често бързаме да изпием и не се съобразяваме с каква температура са те. Заради жегите излагането ни на студения въздух от климатика е още по-агресивно, отколкото през пролетта, а всичко това води до по-улеснен начин да простудим организма си и съответното възпаление да засегне най-слабото ни място. При голям процент от хората това слабо място са именно сливиците", коментира д-р Иван Йорданов, началник на отделението по УНГ заболявания в УМБАЛ "Софиямед".
 
Специалистът допълва, че най- характерният симптом на ангината е силната болка при преглъщане, повишената температура до 38 градуса, общата отпадналост и подуването на шията. Често пациентите изпитват и болка към ушите. Ако след втория ден от появата на симптомите е налице невъзможност от преглъщане на собствената слюнка или отварянето на устата е изключително затруднено, това е сигнал, че е настъпило усложнение, като поява на абсцес в гърлото и се налага лечение по спешност. Според д-р Йорданов при прекарани седем гнойни ангини за една година, десет такива в две последователни години или девет в последните три години хроничното възпаление е налице и сливиците трябва да се премахнат.
 
 
"В болница "Софиямед" отстраняването на сливиците се извършва с най-модерните и безкръвни методи, което осигурява гарантирано бързо възстановяване и максимален комфорт за пациентите, особено при децата. Масово разпространена техника е класическата -с железни инструменти и примки. Тази техника трябва да се владее от всеки оператор. В съвременната УНГ практика и в отделението, което ръководя извършваме премахването на сливиците по безкръвен и атравматичен метод с помощта на лазер, каутер или коблатор, които осигуряват по-малко болка на пациента след операцията, както и много по-кратък болничен престой", подчертава д-р Йорданов.
 
Той обръща внимание, че при децата изборът на метод за отстраняване на сливиците е изключително важен, за да се гарантира по-бързото им възстановяване. Индикациите за премахването на сливиците при тях е същото като при възрастните и родителите не трябва да отлагат интервенцията заради страх.
 
"Важно е родителите да знаят, че посредством методът който използваме възстановителният период е многократно съкратен. Интервенцията се извършва чрез обща анестезия, а пълното възстановяване е от 7 до 10 дни".
 
 
От „Софиямед“ напомнят, че  острите хронични инфекции зачестяват и през летния сезон, а на територията на ДКЦ „Софиямед“ функционира консултативен УНГ кабинет, които работи освен през делничните дни и в събота и неделя от 9:00 до 13:00ч. В него специалистите преглеждат както възрастни, така и деца.