EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

УХАПВАНЕ ОТ КЪРЛЕЖ: Лаймската болест засяга почти всички органи и системи

NOVA NEWS, Социална мрежа
29.6.2021
 
За опасностите от заболяването говори специалистът д-р Василка Зарчева
 
Треска, главоболие, умора и характерен кожен обрив – това са първите симптоми на Лаймската болест, която, обаче, може да протича скрито, а в напреднал стадии инфекцията може да се разпространи в ставите, сърцето и нервната система. Основните преносители на коварната зараза са кърлежите. Как да се защитим? 
 
"Лаймската болест не се предава от човек на човек, заразяването става единствено след ухапване от кърлеж. В България е възможен по-дълъг инкубационен период, което се дължи на биологичните особености на кърлежите, но до 33 дни е периодът, на мястото на ухапването се появява зачервяване", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS д-р Василка Зарчева, специалист по инфекциозни и детски болести, част от екипа на COVID-19 отделението в УМБАЛ "Софиямед".
 
Тя допълни, че болестта е разпространена предимно по хълмисти и влажни райони, а мускулните болки, болки в ставите, лека температура – това са първите стадии на заболяването.
 
"Когато има данни за ухапване, се започва веднага антибиотично лечение, кърлежът се изследва", каза още специалистът.
 
Успокояващото е, че в момента има затишие на заболяването у нас.
 
Относно пандемичната ситуация и заразата COVID-19, д-р Василка Зарчева е убедена, че българските лекари знаят и могат, нужно е малко спокойствие, а единственото добро нещо на COVID-19 е, че децата го боледуват рядко и леко.
 
"Но в момента не съм спокойна за децата, защото все още не може да се направи прогноза как ще се развие заразата. Много по-добре е децата да бъдат имунизирани, може пак да се разболеят, но рискът да протече заболяването тежко е минимален", заключи лекарят.
 
Вижте повече във видеото.