EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

ПРОВЕРКА НА NOVA: Столични болници продължават да връщат пациенти с COVID-19

Заради липсата на място днес бе взето решение да се разкрият още легла
 
А в пика на четвъртата вълна, натискът към столичните болници става все по-силен. За да се справят с наплива от пациенти, спешно се разкриват още COVID легла. А там, където се налага, ще се пренасочват допълнителни медици. Решението беше взето след спешна среща на столичната РЗИ с шефовете на болниците в София.
 
НОВА, Новините на НОВА
 
19.10.2021
 
 
Нови COVID легла в болниците, но без да се спира плановият прием. Според заповедта на СРЗИ леглата, които ще приемат болни с коронавирус, са 4000. Свижданията остават забранени. От столичното РЗИ съобщиха, че предстои разкриване на COVID сектори и в специализираните болници. Наша проверка пък показа, че част от болниците и днес връщаха пациенти заради липса на място. В една от болниците, където стаите по принцип са с три легла, вече са започнали да слагат и четвърто. 
 
 
След спешната среща на директора на столичното РЗИ с шефовете на болниците, беше решено – пренасочват допълнителен ресурс към болниците с COVID пациенти:
 
„Увеличение на леглата ще има – както за леки случаи, така и за интензивни. Тенденцията е общият брой на COVID леглата, които ще бъдат отделени за пациенти, да са около 30 процента от общия брой легла, които имат болниците”, обясни шефът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев.
 
 
Предстои разкриване на COVID сектори и в специализираните болници, за да може и заразените с коронавирус, които обаче имат и друго заболяване, да получат адекватна помощ. А графикът за това се очаква до дни.
 
 
„В Педиатрия, в Ортопедия, в Онкологията, в Психиатричните клиники трябва да има. Това е посоката, в която трябва да вървим, за да отбременим големите отделения”, добави д-р Пенчев.
 
 
Докато спешните решения бъдат приложени на практика, столични болници и днес връщаха пациенти с COVID. В една от тях – последното 50-то легло беше заето пред екипа ни. 44-годишният Иван е без придружаващи заболявания. Въпреки това, преди два дни рязко се влошил. Чак сега обаче успели да го приемат:
 
„Изписахме четирима пациенти днес сутринта и веднага на тяхно място приехме други четирима.И това, което прави впечатление през тази вълна, е, че пациентите сега са доста по-млади”, обясни д-р Теодор Теофилов.
 
Заради натоварването, смяната на медиците е минимум 12-часа:
 
„Аз моля, даже призовавам – нека хората се ваксинират. При нас досега няма тежкоболен, ваксиниран, или свършил фатално”, каза д-р Ценка Георгиева, началник COVID отделение.
 
Статистиката показва, че днес в отделението ваксинираните пациенти се броят на пръсти. Междувременно от столичното РЗИ разпоредиха да се промени начина, по който се координира работата на болниците и Спешна помощ, за да не се стига до ситуации, в които линейки обикалят часове наред с болни.