EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Колчаков: В „Софиямед“ имаме капацитет за още легла, засега пациенти не се връщат

Той очаква февруари плановите операции да бъдат възстановени

БТВ, Тази сутрин

12.1.2022


В момента в УМБАЛ „Софиямед“ има разкрити 70 легла за пациенти с COVID-19 и 10 интензивни. Това каза в „Тази сутрин“ д-р Иван Колчаков, член на ръководството на болницата.
 
„Последната вълна не можа да затихне и започна новата с „Омикрон“. Имаме обаче потенциална възможност за двойно по-голям капацитет. Можем да разкрием още толкова легла“, каза той и допълни, че към този момент пациенти не се връщат.
 
 
„МЗ въведе една рационална система хората да постъпват в болница чрез Спешна помощ. Предишните вълни бяхме задължени на всеки час да даваме информация за свободни легла, за да не се налага болните да обикалят здравните заведения“, обясни Иван Колчаков.
 
 
По думите му „философията на пандемиите“ е да не убива гостоприемника и обикновено те вървят в посока повече заразени, но по-малко смъртни случаи.
 
От тази гледна точка лекарите очакват да има голям брой заразени от варианта „Омикрон“, но да няма толкова голяма вълна на интензивни пациенти и смъртните случаи.
 
По повод спрения планов прием и планови операции в болниците Колчаков заяви, че това освобождава ресурс като хора и капацитет на болничните заведения да са ангажирани главно с борбата с коронавируса.
 
 
„МЗ и РЗИ коригираха в определена степен своите преценки и когато имаме хора, които са онкоболни, могат да бъдат отлагани на пръв поглед, но са лоши резултатите и затова не са съвсем стриктни. Когато един онкоболен трябва да бъде опериран, не се отлага както в първата вълна“, поясни Иван Колчаков.
 
Според него до края на месеца ще се стигне пикът и в рамките на февруари би трябвало плановите операции да бъдат възстановени.