EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Лупусът може да наподоби много заболявания

Д-р Любомир Маринчев, д.м., началник отделение по ревматология в УМБАЛ "Софиямед":


 

Лупусът може да наподоби много заболявания

Болестта често се бърка с други видове артрит


24 часа  стр. 29  

 

 

Има заболявания, с които се сблъскваме всеки ден, има страшни диагнози, които никога не искаме да чуваме, но има и заболявания, за които рядко дори можем да се сетим. Те подсказват за себе си с множество и различни объркващи специалистите симптоми, а диагностиката им все още е трудна. Това са автоимунните заболявания. Едно от тях, чиито симптоми се изострят особено през по-топлите месеци, е лупусът.

Най-често срещаната форма на заболяването е т.нар.

системен Лупус Еоитемзтозус (СЛЕ)

Това е класическо автоимунно заболяване на съединителната тъкан. От него обикновено страдат жени в средна възраст и мъже в малко по-късна възраст. Съотношението жени: мъже е 2:1, което се увеличава до 6:1 в пубертета и е 9:1 сред възрастното население. При хора над 60 г. половото съотношение намалява до 3-4:1.

Данните от епидемиологичните проучвания показват фамилно предразположение, а данните за смърността показват, че нито възрастта, нито полът влияят на преживяемостта. Най-важните прогностични фактори са жизнено важните органи и системи: бъбреци, централна нервна система, хематологична система, миокард.

Системният лупус емногоорганно заболяване,

което може па поведе по което може да доведе до объркване с други заболявания. Засягането на кожата и ставите е налице в 75%; кожните прояви най-често се изразяват с типичния пеперудообразен обрив на лицето, който обхваща основата на носа. Подобен обрив има по откритите части на тялото, изложени на ултравиолетовите лъчи. Те провокират и изострят кожния обрив при СЛЕ. Поради това болните

не трябва да се излагат на слънце

Ставните прояви се изразяват със ставни болки или артрит, който за разлика от ревматоидния не е деструктивен.

"Често е налице висока температура, трудно повлияваща се от антипиретици, което налага отдиференциране от инфекциозни заболявания. При много болни заболяването се изявява с гломерулонефрит с излъчване на белтък в урината над 0.5 г за 24 часа, високо артериално налягане, бъбречна недостатъчност в напреднал стадий. Често се наблюдава увеличение на лимфните възли, анемия, понижение на левкоцитите, плеврални изливи, афти и рани по устната лигавица", казва известният ревматолог, началник на ревматологичното отделение в УМБАЛ "Софиямед" д-р Любомир Маринчев, д.м.

Той уточнява, че засягането на централната нервна система се изразява в епилепсия, мозъчен инсулт, психотични прояви, нарушения на паметта и умствените способности. По-рядко се засяга черният дроб под форма на реактивен хепатит. Нерядко се засягат малките съдове в коремната кухина под форма на васкулит, което протича като остър хирургичен корем и болните се насочват към хирургически клиники за оперативно лечение. Засягането на коронарните артерии може да доведе до остър миокарден инфаркт. Горният отдел на стомашно-чревния тракт се засяга повече от лекарствата отколкото от самото заболяване.

Ревматологът коментира, че лечението на системния лупус е

комплексно и трудно.

То бива нефармаклогично и фармакологично. Нефармакологичното лечение включва избягване на излагане на слънце, особено при хора със светла кожа, почивка, избягване на стрес, предпазване от инфекции, диета с ниско съдържание на наситени мазнини и високо съдържание на рибено масло, избягване на тютюнопушене и естроген-съдържащи контрацептивни средства.

"Последни проучвания показват, че дефицитът на витамин Д има роля в етиологията на СЛЕ и неговото приложение има

положителен ефект при лечението на болните

Ваксините (без "живите" ваксини), прилагани при болни, които са на лечение с 10 и повече мг кортикостероиди и или имуносупресивни лекарства, са безопасни", уточнява д-р Маринчев. Употребата на хормон-заместително лечение при пациенти в менопауза е все още противоречиво, но съществува риск от обостряне на заболяването при започване на естрогени след менопауза

Болните със СЛЕ се лекуват с четири групи лекарства, често в комбинация. Това са не-стероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), антималарийни лекарства, кортикостероиди и цитотоксични (имуносупресивни) лекарства. НСПВС, антималарици и кортикостероиди, в ниска до умереновисока доза, се използват при артрит,плеврален и перикарден излив, кожни и лигавични обриви, ставни и мускулни болки.

"Напоследък в клиничната практика се използват

биологични средства,

които са насочени срещу специфични клетки или молекули, участващи в патогенезата на заболяването. Те се прилагат, когато е налице висока имунологична активност и липсва достатъчен ефект от стандартното лечение със синтетични медикаменти. Не се прилагат при засягане на ЦНС, тъй като понастоящем няма проучвания, потвърждаващи приложението им при засягане на централната нервна система от СЛЕ", уточнява за новото лечение д-р Маринчев.