EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Почивай в мир, доц. Марков!

Почина доц. д-р Димитър Марков, д.м. началник на Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ „Софиямед“
 
На 53г. възраст ни напусна многоуважавания и изтъкнат съдов хирург и началник на Клиниката в УМБАЛ „Софиямед“ доц. д-р Димитър Марков,д.м.
 
Доц. д-р Марков е роден на 5 юни 1967г.в гр. Белоградчик. Завършва медицина през 1991 г. в МУ-София. От 1992 г.  до м. март 1993 г. работи като доброволен сътрудник в УБ “Света Екатерина” – София. След конкурс е назначен за асистент–хирург в „Св. Екатерина”, където работи 14-години. 1 година е бил част от кардиохирургичния екип на болницата, а следващите 13 работи в клиниката по съдова хирургия в екипа на проф. Александър Чирков. Придобил е две специалности – по обща(1998г.) и съдова хирургия(2002г.).
 
През 2002г. е назначен за лекционен асистент по съдова хирургия на студенти – медици и специализанти по съдова хирургия.
 
От 2004г . е назначен за Главен асистент към Катедра по сърдечно – съдова хирургия.
 
През ноември 2012 г. защитава дисертация на тема „Анализ на усложненията при тромбендартеректомия на каротидните артерии. Мултимодален подход.” и му е присъдена му е научна степен Доктор по обща и сърдечносъдова хирургия.
 
От 2006 до 2014 г. работи в отделението по съдова хирургия и ангиология на „Токуда болница София”.
 
Участва активно в екипа за бъбречни трансплантации към УБ „Александровска”.
 
Началник е на Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ „Софиямед“ от 2014г. През август 2017г. продобива научна степен „доцент“.
 
 
Доц. Марков е сред най-изявените съдови хирурзи в страната, извършил редица уникални за България оперативни интервенции и внедрил множество иновативни методи за съдови реконструкции и миниинвазивни техники в съдовата хирургия.
 
 
Има над 40 научни труда и публикации; научните му интереси и работа са и в областта на бъбречната трансплантология, хирургичното лечение на ААА, каротидната хирургия и др.
 
Член е на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология и Българската асоциация по гръдна, сърдечна и съдова хирургия.
 
 
Поклон пред паметта му!
 
 
Ръководството и екипът на УМБАЛ „Софиямед“ поднасят своите най-искрени съболезнования на семейството и близките му.
България изгуби още един достоен и изявен лекар, невероятен професионалист в своята област и уважаван колега в медицинските и научни среди. Поклон пред паметта му.