EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Екипът на COVID-19 отделението в УМБАЛ "Софиямед":Ваксинирайте се!

“Към момента капацитетът на Отделението за лечение на COVID-19 пациенти в УМБАЛ „Софиямед“ е запълнен. Разширяване на базата се планира при увеличаване на случаите за гр. София, съгласно разписаните стъпки в Националния план за справяне с пандемията за разкриване на нови легла в лечебните заведения при по-високо ниво на заболеваемост в столицата“. Това коментира екипът на Отделение COVID-19 в УМБАЛ „Софиямед“. Те уточняват, че приемът на пациенти в отделението през последните дни се е увеличил като прави впечатление и малко по-различната клинична картина с които постъпват болните в сравнение с предишните вълни:

 

-висока температура, която се поддържа продължително време

-неинтензивна кашлица

-сънливост

-забавен мисловен процес

-много рядко се оплакват от липса на обоняние или хрема

 

„Възрастта на лекуващите се в отделението е средна, но през тази вълна прави впечатление, че са засегнати повече, поне до този момент, предимно по-млади хора - между 30 и 50 годишни, които са провеждали домашно лечение за 5-7 дни, състоянието им се е влошило и при нас се приемат с по-тежка клинична картина от предишните 3 вълни. Лечението при тези пациенти е по-продължително и съответно подобрението по време на лечебния процес настъпва в по-късен етап от хоспитализацията“, коментира д-р Василка Зарчева, специалист по инфекциозни заболявания, част от екипа на COVID-19 отделението в УМБАЛ „Софиямед.

 

Обикновено състоянието на тези от пациенти, при които има наличие на придружаващи заболявания, е съпътствано от усложнения в началото или хода на лечението. Голяма част от новоприетите през тази вълна от пандемията са с висок процент на засягане на белия дроб, с бактериална инфекция, с повишени стойности на чернодробните ензими, с влошен захарен диабет, част от пациентите са „отключили“ диабет, вследствие на COVID-19.

 

„Екипът ни се чувства спокоен, уверени сме във възможностите, които можем да предложим за лечение на пациентите, тъй като вече имаме голям опит в него. Работим според утвърдените протоколи, но прилагаме и персонализиран подход по отношение на всеки пациент“, коментира д-р Ценка Георгиева, началник на COVID-19 структурата в УМБАЛ „Софиямед“.

 

Инфекционистите споделят, че в Отделението до този етап са се лекували предимно пациенти, които не са ваксинирани и апелират преди пика на 4-тата вълна:

 

 „Ваксинирайте се!“.