EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Лекари: Хрема и кашлица доминират сред децата тази есен

www.24chasa.bg
9.11.2022
 
Увеличава се заболеваемостта от есенни вируси при децата в цялата страна. За това алармират лични лекари, както и специалистите в ДКЦ-тата, и болничните заведения. Това потвърдиха за 24chasa.bg и от екипа на медицински комплекс „Софиямед“. 
 
„Тенденцията е нормална за този сезон от годината. Най-чести са острите респираторни вирусни инфекции, съответно, на горни и долни дихателни пътища. Те са с ясно изразена сезонност, с пикова честота именно през есенно-зимния сезон и ранна пролет. Най-честите причинители на тези инфекции са риновирусите, респираторно-синцитиален вирус, аденовируси, парагрипните и грипни вируси  и други“, коментира д-р Мариана Ардалиева, педиатър, детски невролог н и.д. началник на Детско отделение в УМБАЛ „Софипямед“. Тя  потвърждава тенденцията за увеличения пациентопоток на заболели деца от есенни вируси и през Детския неотложен кабинет който фукционира в ДКЦ „Софиямед“-Люлин.
 
Водеща причина за увеличението на броя на преминалите през кабинета за преглед деца са острите респираторни вирусни инфекции, които стандартно заемат значителна част от всички детски инфекции – около 80-90%. 
 
„Децата са с основни симптоми на кашлица, хрема, температура, доста от тях идват и с усложнения“, казва д-р Ардалиева и уточнява, че процентът на хоспитализираните деца в Отделението към болницата е различен за различните възрасти, като най-голям е делът на децата в кърмаческа възраст, до 1 година, както и в ранна детска възраст, от 1 до 3 години. 
 
„Средно при около 20% от общия брой на деца с остри респираторни вирусни инфекции се налага хоспитализация, но като цяло успяваме да контролираме състоянието на заболелите деца, така че да не се стига до усложнения, налагащи болнично лечение“, казва тя. 
 
 
Статистиката за увеличаващата се заболеваемост от есенни вируси при децата потвърждава и екипът на Отделението по ушно-носно-гърлени болести в лечебното заведение. Те казват, че всеки трети пациент, който те преглеждат на кабинет е дете и идва с усложнение причинено от хрема, задна хрема или кашлица. Голяма част от децата, които специалистите консултират са и с възпаление на ушите -т.нар. отит, който може да се получи като усложнение на „обикновената хрема“, както и такива с възпалена трета сливица.
 
„Прави впечатление, че въпреки, че броят на децата, които преглеждаме на кабинет се е увеличил, те не постъпват за болнично лечение при нас, което означава, че навременната ни намеса е довела до успех в лечението. Увеличава се броя на малките ни пациенти, които приемаме за отстраняване на сливици и трета сливица като все по-често имаме такива от чужбина- от Англия, Северна Македония, Германия, което е още едно доказателство за улеснения и по-бърз достъп до специалист в България, за разлика от останалите европейски страни“, коментира д-р Евгени Грозданов, УНГ специалист в УМБАЛ и ДКЦ „Софиямед“.