EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Двама лекари от УМБАЛ "Софиямед" с награди "Лекар на годината"

24 часа

22.10.2022г.

 

С награди "Лекар на годината" в категориите "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност" и "Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники" от Българския лекарски съюз бяха удостоени проф. д-р Константин Чернев, д.м.н. - един от най-известните хепатогастроентеролози в страната и началник на Клиниката по вътрешни болести и хепатогастроентерология в УМБАЛ "Софиямед", и доц. Теодор Атанасов, д.м., началник на Клиниката по лапароскопска хирургия в УМБАЛ "Софиямед".

 

Призовете бяха връчени на официална церемония в Деня на българския пекар -19 октомври, в Националния исторически музей.

 

Проф. Чернев коментира, че за него признанието на съсловието е внимание и признание за дългогодишната му работа.

 

"Вълнувам се активно от всички проблеми в съвременното здравеопазване, които са разнопосочни и изискват много усилия и труд за разрешаването им. В областта на клиничната медицина напредъкът в последните 20-30 години е огромен. Развитието на технологиите в медицината и биологията доведоха до неимоверни възможности за лечение на пациентите с тежки хронични заболявания. Напредъкът на генетиката и молекулярната биология доведе до подобрение както в диагностиката, така и в лечението на злокачествените и редица тежки хронични заболявания. Технологичният напредък доведе до подобряване и навлизане на нови методи в оперативната медицина. България може да се гордее, че всички тези нови методи навлизат много бързо след откриването им в практиката и нуждаещите се пациенти имат достъп до тях. Аз съм щастлив, че жизненият ми път на пекар премина в този период на прогрес на медицината и сега продължавам да наблюдавам последните й постижения. Работейки през последните години в модерно лечебно заведение, съм удовлетворен напълно от условията и възможностите за работа, както и от младия и амбициозен колектив, на който имам задачата да предам дългогодишния си опит", каза проф. Чернев.

 

Доц. Теодор Атанасов бе награден за въвеждането на иновативни хирургични лапароскопски техники за лапароскопски операции през един кожен разрез (еднопортова хирургия) при остър апендицит, холелитиаза и ингвинални хернии. Доц. Атанасов благодари на Българския лекарски съюз за отличието и заяви: "За мен това признание е чест и благодаря на съсловието за него. Благодаря на екипа си, на лечебното заведение, в което работя, и на негово ръководство за осигуряването на възможно най-добрите условия за въвеждане на иновации и нови оперативни техники. Благодаря и на семейството си за разбирането и подкрепата през всичките години. Въпреки трудностите, които са неизбежни при въвеждането на иновативни методи и техники, постигаме прогрес в медицината, повишаваме удовлетвореността и доверието на пациентите ни."