EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Искра Радева: Счупих прешлен след падане от сцената

Искра Радева: Счупих прешлен след падане от сцената


Мара КАЛЧЕВА

Доктор стр. 24

Актрисата Искра Радева е родена на 21 март 1951 г. В София. Завършва актьорско майсторство в класа на Апостол Карамитев и от 1973 г. играе в трупата на Младежкия театър. Актрисата става популярна с десетките си участия в телевизионния театър, в игрални и телевизионни филми, както и в дублажа на сериали. През 90те години Радева е активна в шоубизнеса, поп музиката и камерната сцена - изявява се като автор на текстове на песни и спектакли, като продуцент и режисьор. Основава свой театър "Искри и сезони", чиито постановки се играят на сцените в цялата страна. Радева организира и едни от най-големите шоу спектакли в България. На 15 декември тя ще блесне за пореден път в големия коледен концерт в зала 1 на НДК В София. Разговаряме с актрисата по време на благотворителна кампания в помощ на трите клиники за деца с онкохематологични заболявания във Варна, Пловдив и София.

- Г-Жо Радева, с какво чувство участвате в благотворителни инициативи като тази за децата с онкохематологични заболявания?

- Всички трябва да имаме огромно желание да се включваме в благотворителни събития, защото е благородно и изключително много помага. Но помня и печалния първи благотворителен концерт в зала 1 на НДК, 6 който участвах. Събраната сума трябваше да се даде за лечение на деца с мускулна дистрофия много тежко генетично заболяване. Тогава всички пари изчезнаха за огромно съжаление. Вярвам обаче, че в тази кауза на Фондация "Роналд Макдоналд,, в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания, която се провежда от 15 години, събраните средства отиват по предназначение. Това е изключително важно. Понякога благотворителните събития не са такива в истинския смисъл на думата и аз съм щастлива, че сега присъствам на нещо истинско.

- Вие самата здрава ли сте и как се грижите за здравето си?

- Аз съм от хората, които не обръщат много внимание на себе си, а предимно на близките си хора. Ако те имат някакви проблеми,веднага тичам при тях, водя ги на преглед. Но ако е за мен, все го отлагам. Дай Боже, да съм здрава по-дълго.

Въпреки това мисля, че човек наистина трябва да полага грижи за здравето си, да си прави всички профилактични прегледи и изследвания, за да не ни изненадват болестите.

- Какво във вашия начин на Живот ви помага да се чувствате добре?

- От много години ИГРАЯ СУТРИН МОЯ СЕРИЯ УПРАЖНЕНИЯ ПО АЕРОБИКА Забелязала съм, че в дните, в които не пропускам тези аеробни упражнения, се чувствам много по-тонизирана, във форма, с по-добро физическо и психично състояние. По-усмихната съм и през целия ден ми върви. Затова ние, жените, които Ш обикновено носим много дини под една мишница, трябва да отделяме някакво време за себе си. Дори само тридесет минути да посветим на психо-физиката си, пак ни помага.

- Спазвате ли диети?

Щастлива съм в това отношение, защото цял живот не съм пазила диети. Може би вече трябва малко да се поограничавам в храната. Нямам какво толкова да свалям от теглото си, но тъкмо психо-физиката ми да влезе в идеалната си форма. Така че ще се постарая малко преди Коледа.

- Коя медицина предпочитате - официалната или алтернативната?

- И към двете имам положително отношение. В някои случаи е немислимо да минем без официалната медицина. Алтернативната пък често помага там, където официалната е безсилна. Мисля, че човек трябва да съчетава и двете, ако се налага.

- Лежали ли сте в болница и какво ви е впечатлението?

- Да, няколко пъти. Невинаги условията са били добри, зависи от болницата. Но ние, българите, сме на принципа - докторите да са добри, не е толкова важно дали условията са лоши. Макар че след операция, ако не си в хигиенични условия, е страшно, за да не получиш вътреболнична инфекция. Така че в много болници трябва да се погрижат за хигиената в тях, защото наистина не е на ниво.

- Има ли лекар, на който сте благодарна?

- Те са много, не мога да изредя всички. Освен това имам и страшно много приятели доктори. Ще споделя най-пресния случай. Получих разтежение на рамото и не можех да с и вдигна ръката. Проф. Андрей Йотов от "Софиямед" ми помогна, след като месеци наред други специалисти се чудеха какво да направят, за да излекуват рамото ми. Безкрайно съм му благодарна, защото С ЕДНА ИНЖЕКЦИЯ ПРОФ. ЙОТОВ ПОСТИГНА 100% РЕЗУЛТАТ, защото я постави точно на травмираното място.

Много ми е помогнал и д-р Христо Мазнейков. Той ми е правил две операции на коляното след скъсване на менискус, за което съм му благодарна. Ние сме приятели и с него, и със съпругата му д-р Валентина Мазнейкова.

- На сцената ли получихте тази травма на коляното? Там ли паднахте?

- Аз съм рекордьор в това отношение. Падала съм два пъти в оркестъра на Младежкия театър. А Константин Кисимов и Стоянка Мутафова са падали само по един път. Те просто не могат да ме настигнат (смее се). Да не дава Господ. При едно от паданията си счупих третия лумбален прешлен. Беше страшно, но въпреки това играх в 26 представления през същия месец. Човек не си знае възможностите в екстремни ситуации. Слава Богу, счупването беше от външната страна на прешлена и не се налагаше да лежа в гипсово корито, нито да ме обездвижват по някакъв друг начин. Мина и замина.

Иначе сцената е много здравословно място. Играла съм представление с висока температура 39,6 градуса. Излязох на сцената и не чувах нищо - толкова ми бучаха ушите. Гледах колегите в устите, за да разбера свършили ли са репликите си и да започна аз. Но след края на представлението вече бях напълно здрава, температурата ми беше нормална. Така че сцената е изцеляващо място не само за зрителите, но и за актьорите.

- Къде ще можем да ви гледаме сега?

- На 15 декември на галаконцерта "Коледни звезди" в зала 1 на НДК. Той всяка година върви под мотото "Звездите на България с хитовете на века". И сега ще участват плеяда от най-изявените ни поп-изпълнители - дует "Ритон", Йорданка Христова, Тони Димитрова, Марги Хранова, Камелия Воче, Краси Аврамов, а за хумора ще се погрижат Краси Радков и Шкумбата. Огромна е програмата, хората ще могат да чуят прекрасни песни и да се разтоварят от отрицателните емоции.