EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Всеки пети би странил от заразен с хепатит С

в.Дума
25.2.2015г.

Всеки пети признава, че би странил от свой колега, за когото знае, че е заразен с хепатит С, а 57% са готови да потърсят медицинска консултация за себе си и за останалите служители. Около 13% нямат необходимата информация за причинителя на хепатит С, за начина на заразяване и за основните симптоми на заболяването. Това показват резултатите от проучване на Българската стопанска камара сред 414 специалисти и мениджъри на предприятия между 20 и 59 г. Липсата на достатъчно информация води до огромна дискриминация спрямо пациентите с хепатит С, е един от изводите на изследването.
От БСК отчитат слабото познаване на проблема и липсата на инициатива сред работещите да се изследват. Голяма част от анкетираните (42%) не правят разлика между хепатит С и хепатит А (жълтеница). Около 49% са убедени, че има ваксина срещу хепатит С, 45% декларират, че никога не са се изследвали за хепатит С, а други 26% са го правили преди повече от година. Според 88% изследванията за носителство на вируса на хепатит С трябва да са грижа на държавата, 62% смятат, че НЗОК трябва да покрива лечението, а според 38% това трябва да е ангажимент на работодателя.
Малцина се изследват срещу заболяването, защото се страхуват от вероятния негативен резултат, коментира проф. Константин Чернев, началник на клиниката по вътрешни болести в УМБАЛ "Софиямед". Той е категоричен, че няма причини хората да се страхуват от заразените с хепатит С, защото единственият начин за заразяване е по кръвен път и то невинаги.