EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Моята цел е в България да се създаде мрежа от високоспециализирани хирурзи на ръка

в.Телеграф
26.10.2019г.
 
Доц. д-р Маргарита Кътева, началник отделение по хирургия на ръка в УМБАЛ "Софиямед".
Моята цел е в България да се създаде мрежа от високоспециализирани хирурзи на ръка
 
       Национална конференция на Българското дружество по хирургия на ръка се проведе миналия уикенд, от 18-ти до 20-ти октомври в Разлог. Богата научна програма с последните иновации в областта на микрохирургията и реконструктивната хирургия на ръка ангажира вниманието на най-добрите ни специалисти от цялата страна. По време на Конференцията след единодушно гласуване делегатите избраха начело на Дружеството по хирургия на ръка да продължи да бъде доц. д-р Маргарита Кътева, началник на отделението по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в УМБАЛ "Софиямед".
 
Доц. Кътева е началник и на едноименния център по хирургия на ръката в УМБАЛ "Софиямед", който миналата година получи официален статут като такъв от  Комитета по травма на ръката към Европейската асоциация по хирургия на ръка. Именно в него тя и нейният екип работят ежедневно за развитието на съвременните техники в областта на хирургията на периферната нервна система и реконструктивна хирургия на крайниците, миниинвазивните интервенции, травматични увреди на кости и меки тъкани.

За преизбирането си доц. Кътева коментира, че дългогодишния й стремеж и отговорност като председател на Дружеството продължава да бъде в България да се създаде мрежа от високоспециализирани хирурзи, които да упражняват този специфичен вид хирургия.
 
       "Желанието ми е да се създадат такива центрове във всички общини на страната. Амбицията ми е центъра по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в УМБАЛ „Софиямед“ да се превърне в национален такъв, за лечение на пациенти с увреждания на крайници, посттравматични увреди на ръката, заболявания и вродени малформации. За щастие за поредна 4-та година при нас преминаха курс за придобиване на умения за високоспециализирана дейност по хирургия на ръка специалисти по ортопедия и травматология от цялата страна", коментира доц.Кътева.
Именно специалисти от регионални центрове по хирургия на ръката от страната като Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Търговище, Враца, Свищов, Ямбол, Пазарджик представиха и едни от интересните случаи по време на форума.