Стена на благодарността – десетки писма и картички с думи на признателност посрещат лекарите и медицинските сестри на входа на COVID-отделение в столичната болница "Софиямед". Емоционалните послания дават сили на героите в бяло в началото на поредната дълга смяна. А на пациентите дават надежда. Анна Ангелова разказва.

 

Преболедували COVID-19 са намерили начин да изкажат своето „благодаря“ и своята признателност към лекарите на първа линия.

 

Тази стена е сформирана само през последните дни на декември и първите на 2021 година и изразява благодарността на две деца за това, че лекарите са спасили техния баща, или пък историята на семейство, което ръка за ръка влиза в COVID-отделението и заедно след 12 дни тук преборват коронавируса, сред други.

 

След 10 дни в COVID-отделението 81-годишният Тодор отново е на крака. Широката му усмивка остава скрита под маската. Но сълзите в очите личат отдалеч.

 

Тодор успява да каже лично „благодаря“ на своите герои. Други обаче така и не ги срещат, когато престоят им в болницата приключва.

Преди да тръгнат от COVID отделението двама съпрузи ръка за ръка решават да отдадат своята благодарност и признателност към лекарите на първа линия и оставят своето признание към тях.

 

"Когато идват са доста по-обезкуражени, те са слаби, но след нашите грижи, те напускат с нови сили и готови да си отидат вкъщи – това е вдъхновяващо", споделя студент „Медицина“.

 

Думата „благодаря“ е написана с  различни почерци. Историите на стената стават все повече.

Вместо име някои от излекуваните пациенти са написали номера на стаята си в КОВИД-отделението – защото така лекарите щели да ги разпознаят по-лесно.

 

"Ние сме свикнали да ги гледаме в пижами, в леглата и когато го видиш вече здрав, с близките, усмихнати изкъпани и тогава може би е най-хубавият момент, когато ни остават картички писма", казва пък медицинска сестра.

Други предпочитат думите им на признателност да останат анонимни. 

От началото на месец август досега през COVID-отделението на болницата са преминали около 500 пациенти. Много от тях вече са изразили благодарността си по своя начин, но дори и да не е на стената на благодарността – признателността им към лекарите на първа линия продължава.