EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

УМБАЛ „Софиямед“ с последно поколение апаратура за оценка на коронарната болест на сърцето

Първата по рода си инсталация от най-ново поколение за България на апарат за физиологична оценка на коронарната болест на сърдечно-съдовата система бе осъществена в Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в УМБАЛ „Софиямед“.

 

Посредством новата апаратура, произведена през 2021г., фунционираща в болницата  кардиолозите могат да направят директно измерване на налягането в коронарните артерии, т.нар. FFR процедура(fractional flow reserve).

 

 „При болни с коронарна болест има наличие на стесняване на съдовете, причинено от атеросклероза. Това стеснение причинява спад на налягането след стеснения участък в дадения съд. FFR се прави със специален катетър по време на коронарография и дава възможност да се прецени обективно тежестта на стесненията и дали е необходимо поставяне на стент. В резултат от приложението на тази методика значително се намалява ненужните процедури на коронарните артерии – стентиране или оперативно лечение“, коментира д-р Ивета Ташева, д.м., началник на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в УМБАЛ „Софиямед“.

 

Системата за FFR е от последно поколение на американската компания Acist Medical Systems и позволява на интервенционалните кардиолози бърза и точна физиологична оценка, използвайки безопасен метод с микрокатетърна технология.

 

„Новият метод наречен Dpr (не-хиперемичен метод за физиологична оценка) осигурява още един диагностичен показател, гарантиращ правилната стратегия за лечението на всеки пациент“, коментират от фирмата вносител на апаратурата.