EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

През март „Софиямед“ с безплатни прегледи за ендометриоза

През март  УМБАЛ „Софиямед“ отново е част от мащабната кампания на фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве”, осигуряваща достъп на жените с ендометриоза или съмнения за това заболяване до консултации със специалисти и адекватно лечение. Както и досега, един от акцентите през 2023 г. ще бъде кампанията за безплатни прегледи във водещи клиники по женско и репродуктивно здраве в София и страната.

 

 В рамките на кампанията акушер-гинеколози от УМБАЛ „Софиямед“ ще преглеждат безплатно 9 дни от март с предварително записване на тел.: 02 465 00 00 и +359 895 555 444, на адрес: УМБАЛ „Софиямед“, бул. „Г.М.Димитров“ 16.

 

График на безплатните прегледи:

д-р Филипа Кръстева 11,14 и 21 март от 14:00 до 16:00ч.

д-р Венелин Иванов -16 и 27-ми март от 14:00 до 16:00ч.

д-р Тина Тодорова -12 и 26-ти март от 14:00 до 16:00ч.

д-р Георги Стоев – 18 и 25-ти март от 13:00 до 16:00ч.

 

 

За пета поредна година Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“  ще своята мащабна кампания с цел повишаване на информираността относно заболяването ендометриоза.

В навечерието на Ендо Март 2023, на 28 февруари 2023 г от 17ч. в Дом на киното, гр.София, фондацията ще бъде домакин на специална прожекция от световното турне на филма “Below the belt” (Удар под кръста-порочният кръг на ендометриозата) с продуценти Хилъри Клинтън, Росарио Доусън и Шанън Кон. 

 

Документалният филм представя вдъхновяващите истории на четири пациентки, търсещи отговори за мистериозните си симптоми, за да разкрие важни аспекти на живота с ендометриоза – от менструалното табу и неглижирането на симптомите от лекарите до широко разпространените проблеми в здравните системи по света. Филмът открехва завесата пред личния свят на жените с ендометриоза и влиянието, което това заболяване оказва върху ежедневието им, взаимоотношенията им с близките и професията им.

През призмата на ендометриозата – заболяване, което засяга всяка девета жена, филмът показва как обществото често отхвърля, подценява и не вярва на жените.

 

Друг акцент в Ендо Март 2023 г., ще бъде пациентската онлайн конференция под надслов “Ендометриоза – невидимата болест”, която ще бъде излъчвана на живо в две поредни недели – на 12 и 19 март 2023 г. Повече информация относно конференцията - записване за участие, презентатори, програма, ще бъдат обявени на уеб-сайта на фондацията до 20 февруари 2023 г. - www.endometriosis.bg

 

 

 

Еднометриозата представлява една от най-честите гинекологични заболявания, като засяга между 5 и 10% от жените в репродуктивна възраст и е една от най-честите причини за стерилитет.

 

Д-р Валери Нецов, началник на Отделението по акушерство и гинекология в УМБАЛ „Софиямед“ коментира, че основният симптом на гениталната ендометриоза е болезнената менструация, т.нар. дисменорея. Характерното за това заболяване е, че може да възникне в различни периоди в живота на жената след установяване на менструалния цикъл до неговото прекратяване (менопауза). Ако то не се установи навреме и не се лекува, води до тежки изменения в малкия таз и корема, особено в анатомията и физиологията на гениталната система, като нарушава проходимостта на маточните тръби, нарушава структурата и функцията на яйчниците и множество други проблеми, а крайният резултат е невъзможност на жената да забременее.

 

„Постепенно с времето при нелекуваната ендометриоза се образуват сраствания около маточните тръби, което нарушава транспорта на яйцеклетката от яйчника до матката.

 

Поради прегъване на маточните тръби честотата на извънматочната бременност е по-висока. Когато е обхваната стената на пикочния мехур от ендометриозни огнища, основно оплакване е болка при уриниране. При проникване на заболяването между дебелото черво и влагалището жените се оплакват от болезнена дефекация и болезнени сексуални контакти“, уточнява д-р Нецов.

 

Модерното лечение на гениталната ендометриоза е чрез лапароскопската и хистероскопската хирургия. Типичен пример за лапароскопско лечение с добри резултати е това на яйчниковата ендометриоза. При наличие на персистиращи кистозни формации в яйчниците, които не се поддават на медикаментозно лечение основният начин на лечение, е оперативният. При оперативната лапароскопия е важно да се отстрани и премахне капсулата на ендометриозната киста. Тогава се смята, че лечението е окончателно.

 

„Лапароскопската хирургия дава възможност за по-малка кръвозагуба, по-малка травма на корема на жената, по-малко следоперативни усложнения, по-бързо следоперативно възстановяване и по-бързо възвръщане на трудоспособността. Основният метод за диагноза и лечение в гинекологията на ендометриозата е лапароскопският. След като ендометриозните огнища се отстранят лапароскопски или на отворен корем, се преминава и към медикаментозна терапия, за да има траен ефект от лечението на това заболяване“, казва АГ специалистът.

 

Трябва да се спомене, че при хистологично доказана ендометриоза здравната каса отпуска препарати за шестмесечно лечение. Медикаментите се наричат агонисти на релизинг хормона. Изгледите за успех от лечението са големи, когато започне навреме и се комбинира оперативното с консервативната терапия.

 

„Искам да подчертая още колко е важно да се ходи на редовни профилактични гинекологични прегледи. Съветът ми е да се ражда в млада възраст, за да не се дава възможност за възникване и развитие на заболяването“.