EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Проф. Константин Чернев: ГЕРБ е сред най-честите болести на цивилизацията

29.11.2013
в. 24 часа
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2499327


Проф. Константин Чернев е завеждащ Клиниката по вътрешни болести в "Софиямед" и национален консултант

- Проф. Чернев, какво представлява ГЕРБ?
- Гастроезофагиалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е едно от най-честите заболявания при съвременния човек - 15% от населението получават типичния симптом на заболяването - пареща болка в задгръдната кост 1 път месечно, а 7% от тях - 1 път седмично. Заболяването се приема като болест на цивилизацията, а високата му честота се дължи на различни фактори, като понякога пациентите дотолкова привикват към симптомите, че не търсят навременната лекарска помощ.

- Какви са симптомите?
- За заболяването най-типична е парещата болка в задгръдната кост и чувството за връщане на храна от стомаха в хранопровода, наричано още регургитация. Парещата болка (hard burn) като термин няма превод на никакъв език, включително и латински. Появява се обикновено половин до 1 час след прием на храна, като често болката се разнася към лявата или дясната гръдна половина, понякога се локализира и високо в гръдния кош, достигайки чак до врата. Затова много често симптомите се бъркат със стенокардната болка и тази при инфаркт на миокарда. Това са типичните хранопроводни симптоми на заболяването, но то е свързано и с редица оплаквания извън хранопровода. При изразен рефлукс стомашното съдържимо достига до фаринкса, ларинкса и устната кухина.Типичен симптом е и дрезгавият глас, който показва засягане на ларинкса. Специалистите по УНГ през последните години се научиха да различават този симптом и много често изпращат в гастроентерологичните клиники тези пациенти. Гастроезофагиалнатарефлуксна болест е честа причина и за дразнене на белия дроб и развитие на бронхопневмония. При деца са описани дори и смъртни случаи. Най-честа причина за белодробните увреждания е нощният рефлукс по време на сън. Изразеният рефлукс в устната кухина е причина и за лош дъх от устата, тежко обложен и променен “географски” език, както и за сериозни проблеми с емайла на зъбите.

- Какви сапричините за болестта?
- Съществуват т.нар. външни и вътрешни причини. Външните представляват редица медикаменти, а от вътрешните роля за развитие на заболяването играе затлъстяването, повишаването на налягането в коремната кухина. Важна роля при възрастните пациенти има и възникването на т.нар. диафрагмални езофагиални хернии, които възникват вследствие на атрофия на мускулатурата с възрастта (като хранопроводът издърпва част от горната част от стомаха в гръдния кош). 60% от хората над 60 г. имат начални диафрагмални хернии, които стават причини именно за възникване на рефлукс.

- Как се диагностицира?
- Заболяването се диагностицира чрез ендоскопско изследване на хранопровода като при 50% отпациентите с газоезофагиална рефлуксна болест са налице изразени промени на лигавицата в крайната част на хранопровода под формата на характерни хранопроводни ерозии. Останалите 50% от пациентите нямат ендоскопски видими ерозии въпреки наличната тежка симптоматика, характерна за заболяването. Обратно, понякога се установяват тежки промени в хранопровода, характерни за рефлуксезофагит при пациенти, които нямат никакви клинични оплаквания. Тази група пациенти е изключително рискова поради ниската чувствителност на лигавицата на хранопровода към дразнещото действие на солната киселина към стомаха. При тежък и продължителен рефлукс лигавицата в крайната част на хранопровода търпи морфологични промени, като плоският епител се заменя със смесен цилиндричен и чревен епител, което се нарича синдром на Баре. Той представлява раково заболяване, като метаплазията на лигавицата преминава в дисплазия и аденокарцином на хранопровода. Честотата на аденокарцинома на хранопровода през последните 30 г. се е увеличила от 8 до 11 пъти в САЩ и Европа.

- Какви са профилактиката и лечението?
- Препоръчително е всеки, който има по-често чувство на парене и регургитация след прием на храна, да се обръща към специалист гастроентеролог. Диагностицирането и започването на навременно лечение възпрепятстват напредването на морфологичните промени в хранопровода и водят до пълното овладяване на клиничните оплаквания. В момента съвременната медицина разполага с медикаменти, които блокират мощно секрецията на солна киселина и водят до овладяването на повечето оплаквания. Но при установяване на аксиална диафрагмална херния с изразена клинична симптоматика при пациенти в млада и средна възраст, при които при спирането на медикаментозното лечение се възстановява клиничната симптоматика се налага оперативно лечение - репониране или фундопликация на хернията под диафрагмата. Старите отворени коремни операции сега са заменени от съвременните лапароскопски операции, които са много по-малко травматични, но изискващи опитни хирурзи. Екипът на хирургичното отделение в болница “Софиямед” има голям опит и извършва рутинно лапароскопската фундопликация на езофагиалните аксиални хернии.