EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Проф. Давидов: България стабилно е с нарастващ брой на оздравели от рак на простатата, както и от рак на гърдата

Профилът на пациентите с рак на простатата се „подмладява“

Първа роботизирана операция на проф. Калоян Давидов и екип в УМБАЛ „Софиямед“

 

Проф. Калоян Давидов, д.м., началник на Клиниката по урология в лечебното заведение, заедно с екипа си днес извършиха първата си роботизирана операция в „СОФИЯМЕД“. Тя е на карцином на простатата при 59 годишен пациент в стадии, изискващ разширена операция, включваща и лимфна дисекция в малкия таз.

 

„Робот-асистираната хирургия освен минималната травма на тъканите около простатата намалява значително риска от инконтиненция след операция, който е основен проблем при радикалната хирургия на простатата. Прецизността на робота „Da Vinci“ е изключително полезна за отстраняването на лимфните възли около големите кръвоносни съдове в малкия таз, тъй като трябва да се обърне внимание на всеки възможен детайл. Платформата „Da Vinci“ дава възможност за поне десетократно увеличение на образа, което осигурява изключителен контрол на оператора, дори при най-малките съдове“, коментира проф. Давидов.

 

Той изтъкна, че с подобряване на технологичните възможности за диагностика, както и с увеличаването на броя на хората извършващи профилактика, профилът на пациентите с карцином на простатата се променя през последните години и се забелязва „подмладяване“, тъй като ракът се установява по-рано при по-млади мъже, които са и подходящи за роботизиран тип хирургични интервенции заради възможността за съхраняване на ерекцията в една или друга степен.

 

„Последните години профилът на пациентите леко се подмлади благодарение и на по-добрата информираност на обществото от средствата за масова информация относно ползите за профилактика и лечение, за да влязат в графата излекувани от рак на простатата. Гордо можем да кажем, че в последните години България стабилно е с нарастващ брой оздравели от рак на простата, както и от рак на гърдата. Ранната профилактика позволява тези хора да бъдат излекувани, без да де извършват допълнителни хормоно, лъче или химиотерапия. Чрез роботизирана оперативна процедура, когато ракът е локализиран и е хванат навреме, успяваме да излекуваме пациента чрез 4-5 дневен престои в болница“, казва ендоурологът.

 

Проф. Давидов и екипът му имат планирани още 8 роботизирани интервенции само до края на месец февруари, а до края на тази седмица 10 миниинвазивни операции.

 

Урологът изтъква, че хирургичната система "Da Vinci" усъвършенства предимствата на лапароскопската хирургия и позволява на хирурзите да извършват по-прецизна операция от конвенционалната хирургия. Тя предлага няколко предимства като по-добри клинични резултати - намаляване на риска от инконтиненция и еректилна дисфункция; значително по-малко болка, по-малко загуба на кръв, по-малък риск от инфекция, по-малко белези, по-кратък болничен престой, по-бързо време за възстановяване.

 

Повече информация за Центъра по роботизирана хирургия в УМБАЛ „Софиямед“ по направление урология вижте тук: https://bit.ly/3X5AwSy