EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Проф. Георги Попов: Надеждите са COVID да се превърне в обикновено простудно заболяване

Нервната система и психиката са най-засегнати от вируса, добави изтъкнатият инфекционист

 

NOVANEWS

28.04.2022

 

Надеждите са COVID  да се превърне в простудно заболяване, свивайки се до регионите си на произход. Това каза в ефира на „Денят на живо” по NOVANEWS експертът по инфекциозни болести проф. Георги Попов.

 

„Коронавируса не се завръща, но продължава да се разпространява. Има няколко нови вида субмутации на вируса, някои от тях незабележими. Характеризират се с това, че се разпространяват много лесно, но не предизвикват такова тежко боледуване. Това, което наблюдаваме сега в Китай и сериозните мерки, които се взимат там, са заради политиката, която имат за нулев COVID.

 

Това ги принуждава да въвеждат по-сериозни мерки. Тази политика им носи много ползи, но при разпространението на Омикрон, едва ли е най-подходящото решение. Новите мутации протичат предимно с по-леки случаи и не се налага хоспитализия или локдауни”, обясни експертът.

 

Проф. Попов обърна внимание, че най-засегнати от коронавируса се оказаха нервната ни система и психиката ни.

 

„За съжаление много постоковидни симптоми не се покриват от здравната каса. Тепърва обаче тези състояния ще имат последици”, смята той.

 

Най-сигурният начин за предпазване от заболяването остава ваксинирането с трета бустерна доза, допълни инфекционистът.

 

По отношение на бързо разпространяващия се хепатит сред децата в други страни, проф. Георги Попов препоръча спазване на мерките, познати от пандемията с COVID-19.

 

„Често миене на ръце, спазване на дистанция и носенето на маски. Нека родителите да слетят за отпадналост у децата, потъмняване на урината, пожълтяване на очите”, каза още той.

 

Повече вижте във видеото.