EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Проф. Георги Попов: Лечението на COVID-19 с моноклонални тела е най-добро при хронични придружаващи заболявания

www.credoweb.bg

3.11.2022

 

Лечението на COVID-19 с моноклонални антитела дава отлични резултати – вирусът се неутрализира и човек се възстановява за 4-5 дни вместо за 7-9, както е при стандартна терапия, каза проф. Георги Попов, ръководител на Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Софиямед“. Особено важно е, че

 

те дават шанс на хора с придружаващи хронични заболявания, някои от които тежки

Той прави това заключение на базата на опита си с близо 350 мъже и жени над 18 г. в периода от декември 2021 г. до септември 2022 г. Това са хора с лабораторно доказан SARS-CoV-2 – с положителен PCR или положителен антигенен тест и типична клинична картина на заболяването.

Тази терапия е особена резултатна при хора с хронични придружаващи заболявания:

 

Затлъстяване;

Сърдечносъдови заболявания (артериална хипертония, слединфартни състояния и др.);

Хронични белодробни състояния (астма, ХОББ и др.);

Захарен диабет;

Хронични бъбречни заболявания (включително пациенти на хемодиализа);

Хронични чернодробни заболявания (хепатити, цирози);

 

Имуносупресирани болни (с Хочкинов и Нехочкинов лимфом, с левкози, с онкологични заболявания, с придобита имунна недостатънчост – HIV инфекция и СПИН).

Необходимо условие е пациентите да дишат самостоятелно и да не се нуждаят от допълнителен кислород. Вливането на моноклонални тела има ефект до 7-ия ден от появата на симптомите на коронавируса.

 

Терапията не е подходяща при пациенти в тежко състояние, които са в болница с респираторен дистрес и се нуждаят от интензивно лечение. Същото важи при определени алергии, както и при бременност и кърмене.