EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Проф. Георги Попов: Антраксът е едно от оръжията за биотероризъм

Тези дни четох изявление на Бил Гейтс, в което предупреждава, че следващата глобална опасност за човечеството ще бъдат биотерористичните атаки. Именно антраксът е едно от оръжията за биотероризъм. То се разработва още от началото на миналия век. Използването на инфекцията като биооръжие е много опасно. Това заяви проф. Георги Попов – специалист по инфекциозни болести в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“.


РАДИО ФОКУС

16.2.2023

Целия текст на интервюто вижте ТУК"Антраксът и всички негови форми са е особено опасна инфекция и в голяма част от случаите водят до летален изход".

По думите му най-често срещаната е кожната форма на заболяването, която се проявява след контакт със заразени живи или трупни животни.

Проф. Попов избори няколко форми на антракс като гастроинтестинален, който заразява хората след консумация на заразено животинско месо, най-често от овце, кози и говеда. Инфекцията попада в стомашно чревния тракт и предизвиква много тежка кървава диария. Специалистът поясни, че всички форми са характерни с хеморагично възпаление.

"Инхалаторният антракс се развива при вдишване на антарксни спори. Именно тази форма е най-опасна за биотероризъм. Всички тези форми могат до доведат до следващата фаза, която е най-крайна“, обясни още той.

В някои случаи инфекцията може да започне с тази фаза, когато имунитетът на организма е отслабен и проникването на антраксните спори през кожата или респираторните пътища води до скоропостижен сепсис.

Относно установения случай на антракс в област Добрич, където двама човека са консумирали заразено месо, проф. Попов каза, че мъжът е имал ранички на ръката и затова е развил кожна форма на заболяването.

Според него развитието на заболяването зависи от количеството на приетите антраксни пори, така и от индивидуалната защита на организма.

Специалистът по по инфекциозни болести припомни, че антраксът е бил изключително разпространен в България. Той сподели, че неговият дядо е починал от същото заболяване. По думите му то продължава да има ензоотичен характер, но под добър ветеринарен контрол.