EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Проф. Йотов: Единствени в България извършваме онкохирургични операции на таз

“За последните 6 месеца в Клиниката по ортопедия и травматология са извършени планови оперативни интервенции на над 1 000 пациенти по повод счупвания или травми на горни и долни крайници, и първично ендопротезиране. Част от тях са постъпили за операции, свързани с ревизионно ендопротезиране. Само през месец октомври имаме планирани 100 оперативни интервенции, 90% от които са за първично ендопротезиране-смяна на тазобедрени и коленни стави и 10% за ревизия на вече сменена става. Основната дейност на екипа ни е съсредоточена именно върху извършването на тези операции, като те са рутинни за Клиниката. Разбира се извършваме операции освен на тазобедрени и коленни, но и при травми на раменни и лакътни стави, деформитети и онкоортопедични интервенции”. Това коментира проф. д-р Андрей Йотов, д.м.н., началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Софиямед“.
 
Специалистът уточнява, че през последните години освен за гореспоменатите рутинни ортопедични интервенции, екипът му е особено търсен от пациенти по повод именно опита им в онкоортопедията и по-конкретно онкохирургичните операции на таз.
 
„По това направление мога да кажа, че сме единственият център по ортопедия в страната, който извършва такива операции, тъй като те са сложни и изискват специфични компетенции, опит и умения. Често при подобни операции работим в екип с уролози, коремни и съдови хирурзи, взависимост от това как е разположен туморния процес в таза, дали е метастатичен и има ли засягане на меки тъкани“.
 
Специалистът, които е един от малкото у нас, които развиват това направление в ортопедичната хирургия участва активно като преподавател и член на изпитните комисии в специализирани курсове по тазова хирургия, организирани от Българската ортопедична и травматологична асоциация и в конференциите организирани от Европейската асоциация по онкологична ортопедия. Той уточнява, че предаването на знанията и опита към младите специалисти е важно за него и затова се радва, че в Клиниката, която ръководи в „Софиямед“ работят и се обучават 5-ма специализанти.
 
В научен аспект екипът на Клиниката по ортопедия и травматология работи в колаборация както със специалисти от България, така и от Германия, Словения, Франция и Италия. Екипът на проф. Йотов участва активно с доклади и постери по време на национални и международни конгреси по специалността.