EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Проф. д-р Георги Попов, д.м., експерт по инфекциозни болести в УМБАЛ и ДКЦ „Софиямед“:ОМИКРОН СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА С ФЕНОМЕНАЛНА СКОРОСТ, НО ЗАСЕГА ПРОТИЧА ПО-ЛЕКО

Проф. д-р Георги Попов, д.м., експерт по инфекциозни болести в УМБАЛ и ДКЦ „Софиямед“:

Омикрон се разпространява с феноменална скорост, но засега протича по-леко

 

в.ТЕЛЕГРАФ

18.12.2021

 

-Проф. Попов, какво представлява Омикрон и вярно ли е, че досега одобрените в ЕС ваксини няма да бъдат ефикасни спрямо този вариант?

Изминаха двадесет дни откакто на 26.11.2021 г. СЗО определи варианта на SARS-CoV-2, B 1.1.529, Омикрон като „вариант на силно безпокойство“. За варианта Омикрон знаем, че са налице значителни мутации, случили се най-вероятно у болни с ХИВ/СПИН, живеещи в страните от  Субсахарна Африка. И това съвсем не е неочаквано поради факта, че в някои държави там в близкото минало заразените с този ретровирус бяха близо 90% от населението. СЗО определи четири ключови въпроса за варианта Омикрон - заразност, клинична тежест, риск от повторна инфекция и потенциално въздействие върху ваксините. Този вариант на коронавируса e около три пъти по-заразен от предходния Делта вариант, и десет пъти по-заразен от класическия „ухански“ вариант.

Същевременно, по-голямата заразност не води до по-тежко протичане. Първите съобщения, които идват от колегите от РЮА, показват, че болните прекарват заболяването леко, т.е. имат минимални симптоми, със слабо повишение на температурата или изобщо без температура, главоболие и обща отпадналост, като рядко се загубва обонянието и няма тежко увреждане на респираторния тракт. Твърде рано е, обаче, да се правят категорични заключения поради малката група, сравнително млади болни, без придружаващи заболявания и рискови фактори.

От друга страна, масивните промени в S-протеина правят така, че ваксините трудно „виждат“ този вирус и биха били по-малко ефективни спрямо него. Анализ на пациентите с Омикрон, проведенo в РЮА, потвърждава, че ваксинираните с две дози на Пфайзeр пациенти имат защита от 33% срещу заразяване и 70% срещу постъпване в болница спрямо неболедували и неваксинирани (сравнение с Делта - 80 и 93%). Това е първото реално проучване, показващо полза от ваксинацията срещу постъпване в болница при Омикрон, дори и само при две дози. Същите проучвания показват, че три дози ваксина (плюс бустер) - значително повишават нивото на защита срещу Омикрон.

По същия начин и вирус неутрализиращите антитела у преболедували преди с другите варианти на коронавируса, не го „разпознават“ и това води до повишен риск от повторно заразяване с Омикрон. Но при пациенти, които имат хибриден имунитет (преболедуване и последваща ваксинация или обратно), нивото на защита е значително по-високо, сходно с това при поставянето на три дози ваксина.

 

-Какво е мнението ви  относно  призивите зазадължително ваксиниране срещу КОВИД-19?

Задължителното имунизиране в демократичните общества е крайна мярка. Това е запазена марка на тоталитарните режими. Ваксинирането е един интимен акт, човек трябва да е дълбоко убеден, че трябва да го направи. Аз не мога да кажа, че тези 73% от българите, които не са ваксинирани, са по-малко умни от имунизираните. В никакъв случай! Те си имат своите основания, обосновани или не. Аз съм убедено за ваксинирането, но то трябва да бъде извършено с дълбока лична мотивировка, а не да се налага насила.

 

-Какво представлява новият диагностичен VIP пакет за инфекциозни болести на ДКЦ „Софиямед“, по който сте водещ лекар?

От VIP пакета по инфекциозни болести могат да се възползват хора, при които са налице следните симптоми и синдроми: неясни температурни състояния, обривен синдром, иктерен синдром (пожълтяване на кожата и склерите на очите), диариен синдром, хепатоспленомегален синдром (уголемени черен дроб и слезка), лимфаденомегален синдром (уголемени лимфни възли), неврологични симптоми и синдроми, ангинозен синдром (болки в гърлото и хрема), хеморагичен синдром (кървене от различни части на тялото).В неговите рамки се предлага комплекс от клинико-лабораторни и образни изследвания и консултации, за да се прецени дали пациентът има инфекциозно заболяване. 

Чрез VIP пакета целим да се диагностицират най-широко разпространените инфекциозни болести в нашето съвремие. Сред тях са и нерядко срещаните неясни фебрилни състояния, лаймската болест и други кърлежово-преносими заболявания, EBV, CMV и други херпес вирусни инфекции. Обект на изследване в пакета са и инфекциозните заболявания, които се проявяват със стомашно-чревни симптоми и синдроми от страна на черния дроб. Чрез пакета могат да се диагностицират и някои по-рядко срещани инфекциозни болести като невроинфекции, инфекции с множествен механизъм на предаване на заразата, паразитни или тропически болести.

VIP диагностичният пакет по инфекциозни болести се осъществява на територията на ДКЦ „Софиямед“ (БЛОК 1, бул.Г.М.Димитров 16) и предоставя улеснен достъп на пациентите до всички медицински услуги. Консултациите в него могат да се проведат в предварително съгласувано с пациента време от деня, с персонален асистент, който се грижи за цялостната организация на консултации и изследвания. След приключване на диагностичния процес, в рамките на деня пациентът  получава от консултиралия го експерт по инфекциозни болести препоръки за поведение и терапия. Като цяло този пакет включва комплексна грижа (диагностика и лечение) към болния, свързана далеч не само с остарелите строги разбирания за инфекциозната патология, като изключително и само силно заразна и остра, а и наличието на други заболявания – инфекциозни, които могат да имат неясен характер, хронично протичане, свързани с различни органи и системи.

 

-A какви конкретни услуги се предлагат в специализираните КОВИД-19 кабинети в ДКЦ „Софиямед“?

КОВИД-19 кабинетите на „Софиямед“ работят седем дни в седмицата от 10:00 до 18:00 часа (ДКЦ „Софиямед“- Люлин от понеделник до петък). В тях се осъществяват прегледи и консултации на хора, болни от КОВИД-19 или суспектни за КОВИД-19 -инфекция чрез специализирани пакети за диагностика. Всички резултати от включените в пакетите изследвания - лабораторни и образни, както и консултации, се обобщават от специалист и съответно на болния се дават препоръки и се назначава лечение в домашни условия или при нужда се насочва за хоспитализация.

 

 

-Ще има ли грип тази зима?

Въпреки че SARS-CoV-2 не спазва стриктно сезонността, която сме свикнали с респираторните инфекции и той е водещ респираторен причинител през всички сезони за последните близо 2 години, тази зима очакваме и разпространението на класическия грипен вирус. Докато миналата година наблюдавахме една много сериозна интерференция на SARS-CoV-2 към всички останали вируси, т.е. потискане на разпространението им, включително грипните, парагрипните, аденовируси, респираторно синцитиални, риновируси, метапневмовируси и др., тази година виждаме, че всички тези сигнални за грипните епидемии вируси се разпространяват обичайно както други години. Нашите очаквания са да имаме отново изразен грипен сезон. Дори някои автори говорят за туиндемия – за съчетанието на двата вируса на грипния и на коронавируса, които ще доведат до по-тежка епидемична  обстановка. От друга страна, обаче, наблюдението на грипния сезон в южното полукълбо, който предхожда нашия, показа нормално разпространение на двата респираторни вируса, без да се наблюдава значително утежняване на епидемичната обстановка от двата вируса. 

 

Визитка:

Проф. д-р Георги Попов, д.м., е експерт-консултант по инфекциозни болести към КОВИД-19  отделението в УМБАЛ „Софиямед“, като преглежда и пациенти на кабинет в ДКЦ „Софиямед“-БЛОК 1. Той започва работа по специалността инфекциозни болести през 1993 г. като клиничен ординатор в клиника по Инфекциозни болести на ВМА. През 1998 г. защитава специалност и по вътрешни болести. От 2017 г. е началник на Първа клиника по Инфекциозни болест към ВМА, а през 2018 г. печели конкурс и става началник на Катедра „Инфекциозни болести” към същата болница. От 2019 г. до 2021 г. проф. Попов е заместник–началник на ВМА по учебно–научната дейност и заместник–главен лекар на Въоръжените сили на Република България. От 2021 г. е част от екипа на УМБАЛ „Софиямед“ като експерт-консултант по инфекциозни болести в КОВИД-19  отделение и ДКЦ "Софиямед".