EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

При световъртеж се консултирайте със специалист

Д-р Росен Икономов, началник отделение по неврология и отоневролог в УМБАЛ "Софиямед": При световъртеж се консултирайте със специалист

Телеграф  стр. 27  
15.2.2016

Световъртежът и загубата на равновесие са едни от най-честите оплаквания в медицината. Според статистиката между 20 и 30% от хората имат подобни оплаквания поне веднъж годишно.
Това превръща тези симптоми във втори по честота след болката. Те могат да се дължат на много причини от неврологичен или друг характер и обикновено изискват широк набор от изследвания за установяване на причината за оплакванията. Важно е да се изясни дали се касае за типичен световъртеж - т.е. чувство за въртене на предметите около болния. Някои болни описват оплакванията си като усещане за пропадане.
Оплаквания
"Друг тип оплакване е замаяността - нестабилност и залитане без типичен световъртеж. Важни са и съпътстващите оплаквания - шум в ушите, намален слух, главоболие, гадене, повръщане, изпотяване", коментира завеждащ отделението по неврология в УМБАЛ "Софиямед" д-р Росен Икономов.
Специалистът уточнява, че оплакванията от световъртеж и залитане най-често се причиняват от заболявания на вестибуларния апарат от различен характер (Мениерова болест, вестибулопатии). В този случай обикновено са много мъчителни и се придружават от силен световъртеж, гадене, повръщане, изпотяване, шум в ушите и намален слух. В други случаи могат да бъдат симптоми на сериозни неврологични заболявания като мозъчно-съдова болест, множествена склероза, тумори. Тогава по-често е налице замаяност, залитане, нестабилност, съчетани с главоболие, зрителни нарушения, неловкост в крайниците.
"Функционални заболявания като неврозите също могат да имат подобни прояви, съчетани с нервност, безсъние, раздразнителност. Заболявания на други органи и системи също могат да предизвикат световъртеж и замаяност - колебания в артериалното налягане (както високото, така и ниското артериално налягане), анемии, недохранване, строги диети и др.", казва неврологът.
Както заболяванията, които ги предизвикват, така и изследванията, които са необходими, са много и разнообразни. Някои от тях се провеждат от личния лекар - контрол на артериалното налягане, кръвна картина, след което се преценява има ли нужда от специалист и какъв да е той. Обикновено се налага преглед от невролог и някои специфични неврологични изследвания, които са по негова преценка - доплер, рентгенографии на шийни прешлени. Понякога може да се наложи извършването на компютърна томография (скенер) или магнитен резонанс. Тези изследвания са по строга преценка на невролога и не трябва да се правят самоцелно и по желание на пациента. Може да са необходими консултации с УНГ специалист или кардиолог. От особена важност при упорити оплаквания е прегледът от отоневролог, който най-добре ще прецени причината за оплакванията, необходимите изследвания и точното лечение. Отоневрологичното изследване не се поема от здравната каса и се заплаща от пациента. Лечение на световъртежа има - то е комплексно и зависи от установената причина за оплакванията.
Лечение
"Провеждането на самолечение е нежелателно и понякога опасно за болния. Прилагат се както лекарства, повлияващи самите симптоми, така и медикаменти, лекуващи основното заболяване. Прилага се и подходящ хигиено-диетичен и двигателен режим. От особена важност в повечето случаи е избягването на резки движения с главата. При необходимост се включва и подходяща рехабилитация, подобряваща равновесието. В редки случаи може да се наложи оперативно лечение", казва д-р Икономов.