EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Как да различим респираторните вируси от COVID-19?

Нови взаимодействия между сезонните вируси и COVID откриват специалистите
 
Респираторно-синцитиалният вирус е традиционен за есенно-зимния период. Как обаче да го различим от COVID-19? Отговорите дава експертът по инфекциозни болести проф. д-р Георги Попов в предаването „Пулс”.
 
NOVANEWS
11.12.2021
 
„До три дни след заразяването със синцитиалния вирус започва появата на клиничната картина. Той се предава по въздушно-капков път, навлиза в респираторния тракт. За разлика от COVID-19 обаче негова цел е горният тракт”, обясни той.
 
Синцитиалният вирус е еднакво опасен както за новородени, така и за възрастни хора с придружаващи заболявания.
 
„При възрастните може да протече като нормална вирусна инфекция, но съществува опасност и от развиването на пневмония. Застрашени са хора с имунодефицитни състояния, придобити или вродени. Както и хора със сърдечно-съдови заболявания”, каза още проф. д-р Попов.
 
Вече две години светът се бори с COVID-19, който измести останалите респираторни вируси. Тази година лекарите отчитат нещо различно.
 
„Миналата година, може би заради варианта Алфа и Бета на COVID-19, този вариант интеферираше останалите и не даде възможност на никой от останалите вируси да се разпространи нормално. Нямахме грипна епидемия. Тази година си имаме нормалните вируси за сезона. Те си върлуват и дават сигнал, че ще имаме тежка респираторна симптоматика тази зима. Не трябва да омаловажаваме връзката на синцитиалния вирус с COVID-19”, коментира още експертът по инфекциозни болести.
 
 
Проф. Георги Попов допълни, че респираторно-синцитиалният вирус също може да бъде засечен с тестове.