EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Над 400 000 новодиагностицирани с рак на млечната жлеза в Европа

"Според Международната агенция за проучване на рак през 2018г. новодиагностицираните случай на пацинети с карцином на млечната жлеза в Европа са над 400 000-България влиза в тази статистика Една на всички 22 жени най-вероятно преди да е навършила 75 години, ще бъде диагностицирана със заболяването карцином на млечната жлеза“. Това коментира д-р Жанет Райчева, лекар от отделението по медицинска онкология на УМБАЛ „Софиямед“ по време на първата лекция в безплатното Училище за онко болни в лечебното заведение, която се проведе вчера.

Лекцията беше посветена на темата за карцинома на млечната жлеза, а гости бяха редица пациенти както от отделението на болницата, така и от други лечебни заведения, които бяха придружавани от свои близки.Гости на първата сесия бяха и специалисти по онкология, диететика и други медицински направления.

 

„Изпълнението на 12 препоръки от Европейския кодекс за борба с рака, може да намали риска, ако попадаме в рисковата група за развитие на заболяването. Препоръките са свързани с неупотреба на тютюневи изделия, здравословно хранене, неупотреба на алкохол, ваксини и редовни профилактични прегледи. Профилактиката е особено важна и при здравите хора, и при пациентите, които попадат в рисковите групи, защото е ключова за ранната диагностика на заболяванията“, допълва д-р Райчева.

 

Всяка една от тези препоръки е научно издържана.

-        Непроменливи рискови фактори: възраст, пол, раса, плътност на гърдите

-        Фактори, свързани с начина на живот

-        Хормонозаместителна терапия

-        Фамилна обремененост

-        Затлъстяване

-        Лекувано в миналото онкологично заболяване

 

В рамките на първата сесия на Училищетя бяха коментирани и принципите на адювантното и неадювантно лечение, бяха дадени препоръки за хранене по време на химиотерапия и спорт по време на онкологично лечение.

 

"Нашата цел е да има диалог, а не монолог.Защото ние ще ви представяме нещата от медицинска гледна точка, но искаме вие да задавате въпроси от практична", с тези думи по време на откриването на първата лекция в Училището д-р Маргарита Таушанова, лекар от отделението по медицинска онкология на УМБАЛ "Софиямед" приветства гостите да бъдат активни в задаването на въпроси.

 

Следващата лекция в Училището за онко болни ще се проведе през м.декември.