EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Доц.Велизар Шиваров:Ваксината БЦЖ е бонус за българското население

Въпросът за ваксините при децата е много спорен. Значение доколко една ваксина е опасна зависи от това колко силна имунна реакция може да предизвика.

БНТ

Денят започва


 

Всички ваксини в момента са безопасни, те не предизвикват тежък възпалителен отговор, но е спорно доколко в тази обстановка, при рискови контингенти, биха помогнали. Това обясни в Сутрешния блок на БНТ доц. д-р Велизар Шиваров, началник на лаборатория по Клинична имунология към УМБАЛ "Софиямед".

Нови проучвания при мишки показват, че БЦЖ ваксината може да образува повече кръвни клетки, така че да се борят по-добре с една вирусна инфекция и ако това е така, е един малък бонус за българското население, което е ваксинирано, обясни още д-р Шиваров.

Коронавирусът на практика е сблъсък между един микроорганизъм и нашата имунна система. В част от случаите тя се преборва, но при други случаи, поради патологична свръхреакция, се стига до летален изход. Имунната система е създадена така, че да бъде подготвена за среща с възможно най-широк кръг патогени и да отговаря по различни начини на тях. При мнозинството от хората тя функционира правилно, за да може да посрещне предизвикателствата на околната среда, обясни д-р Шиваров.

Той коментира и въпроса дали нивата на витамин Д могат да ни предпазят от коронавируса.

Доц. д-р Велизар Шиваров, началник на лаборатория по Клинична имунология към УМБАЛ "Софиямед": Част от имунния отговор може да се повлиява от нивата на витамин Д, но това е съвсем малко. Със сигурност витамин Д не вреди, дали ще ни спаси и помогне в битка с коронавируса - според мен не.

Имуностимулантите са много често вещества с неясно съдържание, комбинирани препарати. Имунният отговор е нещо много сложно и е различен при отделните предизвикателства, допълни още специалистът.

 

Доц. д-р Велизар Шиваров, началник на лаборатория по Клинична имунология към УМБАЛ "Софиямед": Според мен нещо, което се пропуска, е как се справят видовете, от които този вирус произхожда - това са прилепите. Те са резервоар на такава инфекция, в тяхната популация циркулират много такива вируси, само че тяхната имунна система има различна реактивност и там основна роля играе т.нар. вроден имунитет.

Геномът на всеки човек е организиран по един начин, но гените участват по различен начин в имунния отговор - едни хора се справят по-успешно и ефективно, но други имат по-слаб отговор, което ги прави по-уязвими към конкретен патоген, обясни специалистът.

Вижте целия разговор във видеото!