EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Доц. Велина Гергелчева: За правилното диагностициране на заболяването се изисква освен набор от високоспециализирани изследвания, но и комплексна медицинска експертиза

„Една част от пациентите, които постъпват за лечение в Клиниката по неврология имат оплаквания от страна вестибуларния апарат. Заболяванията на вестибуларната система, засягат освен централната и периферната й част като най-честия симптом, който може да е изява на заболяване е световъртежът, включително такъв предизвикващ постурална нестабилност (трудно поддържане на правостояща позиция) и затруднено ходене, Това наглед незначително оплакване може да е симптом и на много сериозни неврологични заволявания като инсулт, Синдром на Валенберг, множествена склероза, вестибуларен невронит, Болест на Мениер и др. За правилното диагностициране на заболяването се изисква освен набор от високоспециализирани изследвания, но и комплексна медицинска експертиза“.Това коментира доц. Д-р Велина Гергелчева и екипа, който ръководи, на Клиниката по неврология в лечебното заведение.

 

Тя уточни, че в структурата колегите й и тя лекуват и редки неврологични заболявания като автоимунни и дегенеративни, които изискват работа в колаборация с останалите структури в лечебното заведение. Сред честите диагнози, които лекува екипа на Клиниката са радикулопатиите, полиневропатиите, главоболие, възпалителни заболявания на централната и периферна нервна система, епилепсия, имуновъзпалителни заболявания като острия полирадикулоневрит тип Гилен-Баре и хроничния полирадикулоневрит и неговите варианти, автоимунни заболявания като миастения гравис и мозъчни васкулити, множествена склероза, Паркинсонова болест, болести на черепно-мозъчните нерви, радикулити, остра и хронична невропатна болка и главоболие, деменции, наследствени и дегенеративни заболявания на централната и периферната нервна система и мускулите и редки болести с неврологично засягане.

 

„За нас е важно по време на все един етап от диагностиката и лечението на нашите пациенти, те да са запознати с това какво предстои и какви прогнози имаме за лечението и възстановяването им. Затова много държим и на проследяването на тези болни след изписването им от лечебното заведение“, допълва тя.

 

В Клиниката функционира и Интензивен сектор за лечение на исхемичен инсулт и други заболявания, в който се провежда най-съвременното лечение на тези болни чрез венозна тромболиза и при нужда се насочват за механична тромбектомия. Клиниката притежава златен статут в борбата с инсулта. Отличието й бе присъдено от инициативата Angels на Европейската организация по инсулт ESO - EAST и отличава клиники, които полагат непрекъснати и неизменно високи критерии в грижите за пациентите с мозъчен инсулт.