EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Доц. Ташева гостува в "Преди обед" и рубриката "Здрави" по темата: Как да окажем първа помощ при инфаркт?

BTV, Преди обед

20.3.2023


В поредицата "Здрави" с д-р Мартин Генов на предаването "Преди обед" по BTV: как да окажем първа помощ при инфаркт? Съвети от доц. д-р Ивета Ташева, началник на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в УМБАЛ "Софиямед". Защо в  България предразположените към сърдечни заболявания нямат долна възрастова граница?


Нездравословния начин на живот, ниската степен на физическа активност, липсата на профилактика, генетична предразположеност, злоупотребата с непозволени вещества и алкохол и тютюнопушенето поставят България на първо място по смъртност в ЕС от сърдечно-съдови заболявания.


"Тежест в гърдите, изтръпване на лявата ръка, болка в плешката, изтръпване на челюстта. Има и симптоми на инфаркт като гадене и повръщане, които често водят към мисълта за гастроинтестинално заболяване, а е реално долен инфаркт. Имате ли оплаквания отидете на преглед!", коментира доц. Ташева и съветва да се грижим за здравето си, за да профилактикараме появата на всяко едно заболяване: движение, измерване на кръвно налягане и кръвна захар и здравословен начин на живот.