EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

По-тежък Covid при хора с диабет, сърдечно-съдови, бъбречни и онкозаболявания

Четвъртата вълна на Covid-19 протича значително по-тежко при хората с диабет, сърдечно-съдови, бъбречни и онкологични заболявания. Възрастните пациенти често постъпват в болница трудно контактни. Такива са данните на Covid отделението в столичната болница „Софиямед“.

 

БНР

23.9.2021

Още от август отделението на „Софиямед“ е пълно с пациенти. С тежки усложнения постъпват голяма част от възрастните, казва д-р Николай Спасов от болницата.

Освен възрастите, в уязвимата група подадат хората с диабет, сърдечно съдови, бъбречни и онкологични заболявания. При последните има нужда от по-сериозни мерки, казва д-р Спасов.

„Хората с онкологични заболявания на кръвта, хематологични, са рискови и при тях трябва в началото да се започне лечението по-навременно. Добре е да се започне в болница, да не се чака амбулаторно при тях“.

През август от постъпилите за лечение в Covid отделението ваксинираните пациенти са били по-малко от 10%, а през септември са били хора без ваксини.

При децата и бебетата, нивата на заболеваемост все още са ниски.

Според д-р Спасов трета доза от ваксината трябва да има, но да се започне първо от възрастните и хората с придружаващи заболявания.