EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

С лъчетерапия и нуклеарна медицина затваряме цикъла на лечение на онкозаболяванията

Прилагаме персонализиран подход, осигуряващ най-подходящата терапия и най-добрите резултати


в. Филтър  Стр. 75

12.10.2022

 

В Отделението по медицинска онкология към УМБАЛ "София-мед" се лекуват почти всички онкологични заболявания, но в момента най-много са пациентите с колорек-тален карцином, т.е. карциноми на гастроинтестиналния тракт, а също и с карцином на белите дробове, простатен карцином, карциноми на отделителната система, овариални карциноми и др. Това заяви д-р Велко Минчев, ръководител на отделението, отчитайки ефективното взаимодействие на неговата структура с колегите си от гастроентерологичните клиники, хирургичната клиника, гръдна хирургия, урология сред останалите звена на болницата.

 

Д-р Минчев, който от шест години е начело на отделението, подчертава, че екипът му се стреми да лекува пациентите си с най-модерните терапии, съгласно световните, европейски и национални стандарти, и прилага така наречената персонализирана медицина. "Преди започване на лечението се провеждат всички необходими генетични изследвания, за да се избере най-подходящото лечение. Така се постигат най-добрите резултати, като се използват прицелни терапии, имунотерапия с така наречените чекпойнт-инхибитори и комбинацията им с химиотерапия", изтъкна началникът на Отделението по медицинска онкология.

 

Той наблегна, че за да се излекува от онкологичното заболяване, изключително важно е пациентът да потърси компетентна лекарска помощ възможно най-рано. "Колкото е по-малък туморният обем, толкова по-добри са резултатите от лечението. Важно е комплексното лечение да се провежда в болници, разполагащи с всички необходими специалисти и апаратура, за да може всичко да се случва тук и сега без разкарване на пациента и губене на ценно време. Такава болница е УМБАЛ "Софиямед". Предстои да се разкрие лъчетерапия и нуклеарна медицина и цикълът на лечение на онкологично болните ще се затвори", обясни д-р Минчев.

 

Когато онкологичното заболяване е в ранен стадий, често няма симптоми или пък те са неспецифични и тук идва необходимостта от скринингови програми, които липсват у нас, казва онкологът, който има над 22 години професионален опит в тази област, но добавя, че все пак има симптоми, при появата на които трябва да се мисли за онкологично заболяване и незабавно да се потърси необходимият специалист. Сред тях са кръв в урината, изпражненията или храчките, неочаквано генитално кървене, желязо-дефицитна анемия, промяна в ритъма на дефекацията, дрезгав глас, необяснима загуба на тегло, дисфагия (затруднено преглъщане), неповлияваща се от анти-биотично лечение пневмония.

 

Във връзка с нарастването на раковите заболявания в урологията през последните две декади специалистът обръща особено внимание на рака на простатата, при който съществуват редица рискови фактори за развитие.

 

"С напредване на възрастта рискът от рак на простатата се увеличава, като 60% от случаите са на възраст над 65 г. Застаряването на населението в развитите страни е един от най-важните рискови фактори. Всеки мъж над 50-го-дишна възраст трябва ежегодно да посещава уролог и да изследва простатния специфичен антиген (PSA)", посочва онкологът.

 

Той изтъква, че наследствеността също е важен фактор, тъй като наличието на боледувал близък родственик - баща, дядо, чичо и т.н., повишава риска от заболяване 2-3 пъти.

 

"При такива случаи ежегодните прегледи трябва да започнат след 45-го-дишна възраст. През последните години се доказа връзката между рака на простатата и наличието на мутации в някои ракови гени като BRCA1 и BRCA2. Наличието на мутация определя и лечебната тактика. Открити са над 100 локуса в генома, които предразполагат към рак на простатата. Важно е да се знае, че затлъстяването повишава риска от простатен карцином".