EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Десислава Стоева: Състрадателността е не само професионално, но и човешко качество, което ни помага да спечелим доверието на пациента

 Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“


www.zdrave.net

7.11.2021


Д-р Десислава Стоева e онколог в Отделението по медицинска онкология на УМБАЛ „Софиямед“

Д-р Стоева завършва МУ - София през 1998г. Специализира вътрешни болести в Париж и медицинска онкология в УСБАЛО -София. Има три придобити специалности – по вътрешни болести, медицинска онкология и здравен мениджмънт. Има богат клиничен и научен опит като асистент в УСБАЛО, главен асистент в Катедрата по медицинска онкология и лъчетерапия в УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ и като началник на Отделение по медицинска онкология в СБАЛОЗ София – област.  Членува в редица авторитетни международни организации, обединяващи онколози от цял свят. ASCO, ESMO, SIOG и др.


Д-р Стоева, как избрахте медицинската онкология за професионална съдба?

Когато се насочих към специалността медицинска онкология вече бях специалист по вътрешни болести. Частично специализацията ми протече в Болница “Кошен” в Париж, където работих с пациенти с онкологични заболявания. Като следствие от практиката ми там, съвсем естествено се породи интерес към тази специалност и съм щастлива, че имах възможността да приложа у нас опита, който придобих във Франция.

 

Кое е най-важното за пълноценното общуване на лекаря онколог с пациентите му?

Без ни най-малко да подценявам добрата медицинска компетентност смятам, че нашата професия изисква на първо място отлични комуникационни умения, индивидуален подход и уважение към нуждите на пациента, дълбока емпатия и, не на последно място сила на характера, която да придаде сила и увереност и на пациента за преодоляването на онкологичното заболяване.

С годините и опита, добрият лекар онколог развива умението да проявява истинска загриженост към пациентите си, да обяснява добре поставените диагнози и да ги накара да се почувстват така, че имат силата заедно в екип да подобрят здравето и състоянието си. Всички тези хора имат нужда да се чувстват обгрижени, да се уверят, че са в добри ръце.

Въпреки че нашата професия е доста тежка и имаме нужда от известна дистанция, наблюденията ми са, че добрият лекар, който е близо до пациента в труден за него момент, трябва да е и много добър психолог.

 

Имали ли сте случаи на грубо, непристойно отношение от страна на пациент и близките им?

Въпреки че в ежедневната работа се е случвало понякога пациентите да са притеснени и напрегнати, вярвам, че работата с тях трябва да се провежда максимално прецизно и при възможно най-спокоен и любезен подход.

Убедена съм, че и в най-напрегнатия момент лекар и пациент могат и трябва да намерят добрия тон, така че нашият труд да се осмисли с позитивен резултат без тежки емоции. Проявяването на такт към пациента е от голямо значение в работата ни и състрадателността е не само професионално, но и човешко качество, което ни помага да спечелим доверието му.

 

Как се промени перспективата за успешно лечение в онкологията през последните години?

Убедена съм, че добрият професионалист, в частност лекарят, трябва да е безкрайно любознателен и винаги „нащрек“ за иновациите в своята област. В нашата специалност сме свидетели на впечатляващо развитие през последните години. В онкологичната практика навлязоха множество нови таргетни молекули, а имуноонкологията промени изцяло подхода при някои онкологични заболявания. Свидетели и участници сме в период на изключително бързо развитие в научните разработки и значително подобряване на познанието и осведомеността за онкологичните заболявания, и особено на въвеждането на изцяло различни терапевтични подходи в тяхното лечение.

 

Промениха ли иновациите ежедневието на лекаря онколог?

Технологиите, без никакво съмнение, са ключов фактор при определяне на терапевтичния подход и ефективното осъществяване на самата терапия на пациентите с онкологични заболявания.

Най-новите образнодиагностични методи ни дават шанс за максимално точна диагностика и съответно повишават шансовете за успех на лечението на пациентите ни. Навлизането на нови технологии в нашата работа ни дават възможност не само да се борим за удължаване на живота на нашите пациенти, но и да им предложим едно приемливо качество на живот по време на терапиите.

 

В личен план кои са любимите ви занимания в свободното време?

Свободното си време посвещавам предимно на семейството си, на близките си приятели и на спорта. Най-пълноценно успявам да си почина в планината или на тенис корта. Обичам да пътувам, да посещавам и разглеждам нови и интересни места в компанията на любими хора и прекрасни приятели.

 

Коя е най- голямата Ви мечта – като лекар и човек?

В професионален план считам себе си за един щастлив и удовлетворен човек - работя това, което ми харесва заедно с колеги, които ми осигуряват подкрепа и уважение и които, за мое щастие, мога да нарека свои приятели. В личен план просто искам семейството и близките ми да са здрави и успешни в начинанията си.

 

Какво бихте искали да пожелаете на колегите си онколози, които и в тази тежка и дълга пандемия продължават да се грижат за пациентите?

Пожелавам на колегите да са здрави, включително и техните семейства и близките им. Да са силни и уверени в избора си на професия. Да продължават да дават всичко най-добро от себе си, тъй като ние сме избрани да работим една специалност, изискваща толкова много всеотдайност!

Нека често си припомняме, че успехът е продукт от общите усилия на всички участници в процеса. Всички ние, лекарите не сме част от моноспектакъл, а сме ключови участници в печеливш медицински екип. Трябва да проявяваме както взаимно уважение към успехите си, така и толерантност и подкрепа един към друг, ако случаят го изисква.