EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Десислав Врачански: Белодробният карцином се лекува успешно в над 50% от случаите, ако е открит навреме

„Диагностициран в ранен стадий, ракът на белия дроб се лекува успешно при над 50% от пациентите. Пациентите с това заболяване може да имат следните оплаквания: задух, упорита и постоянна кашлица, загуба на тегло, липса на апетит, болка в гръдната област, болка и слабост на дланите и пръстите, поява на кръв в храчките, обща отпадналост, умора, промяна в настроението и депресия, чести инфекции на дихателните пътища - пневмонии и бронхити, промяна в гласа, болки в рамената. Тези оплаквания може да не присъстват, но това не изключва наличие на белодробен карцином.
Оперативното лечение е основният и най-важен етап от лечението на ранния белодробен карцином. Най-честата операция се нарича лобектомия и представлява отстраняване на една трета или на половината от белия дроб, в който се е развил тумора. Следва обаче да направя едно уточнение. Лечението на белодробния карцином е комплексно, извършва се от мултидисциплинарен екип и се определя от вида на тумора, стадия на заболяването, състоянието на белите дробове и от общото здравословно състояние“, коментира д-р Десислав Врачански, началник на Отделението по гръдна хирургия в УМБАЛ „Софиямед“.
 
 
Той уточнява, че около 60 % от всички пациенти, които се приемат за лечение в Отделението са с диагноза белодробен карцином или метастази в белите дробове. Безкръвните операции са съвременния стандарт за оперативното лечение на коварната диагноза. Редица проучвания доказват, че онкологичните резултати са сходни при традиционните, видеоасистираните и роботизираните операции. Екипът на д-р Врачански в “Софиямед” е специализиран в извършването на мини-инвазивна хирургия, включително и роботизирана хирургия, която предоставя редица предимства пред традиционните видео-асистирани техники. Болницата разполага с последно поколение робот Da Vinci. До традиционните, отворени операции по повод карцином на белия дроб се прибягва в редки случаи.
 
„Преживяемостта при пациенти с белодробен карцином се увеличава прогресивно през последните няколко десетилетия. С развитие на терапевтичните възможности прогнозата е още по-добра при пациенти, които се диагностицират рано и които са под 50 годишна възраст в момента на поставяне на диагнозата“, казва д-р Врачански.