EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Велислав Георгиев, диетолог в ДКЦ "Софиямед": Инсулиновата резистентност се лекува с диета и отслабване

Развитието на диабет тип 2 протича безсимптомно, най-често се открива при профилактични прегледи


Доктор   Стр. 9

6.3.2023

 

 

- Д-р Георгиев, какво е характерно за инсулиновата резистентност, на какво се дължи и какви рискове крие този здравословен проблем?

- Инсулиновата резистентност е съотношение между стойностите на кръвната захар и нивото на инсулина в кръвната плазма. Клетките в нашето тяло се хранят основно с глюкоза и мазнини. Мазнините преминават клетъчната стена посредством дифузия, а глюкозата влиза в клетките посредством хормона инсулин. Когато измерим нивото на хормона инсулин в кръвната плазма и установим, че то е повишено, казваме, че клетките са резистентни към инсулина, а това състояние определяме като инсулинова резистентност. Глюкозата остава извън клетките, а по механизма на обратната връзка централната нервна система изпраща сигнали до панкреаса да повиши синтезата на инсулин. Причината това да се случва е, че клетките вече са се нахранили и са "сити", а ние продължаваме да им даваме още храна.

В клиничните лаборатории инсулиновата резистентност се обозначава като НОМA-IR. Стойност над 2,5 е рискова, а над 5 високорискова за развитие на диабет тип 2. Инсулиновата резистентност предразполага за развитието на диабет тип 2 или е състояние на предиабет.

Моята практика показва, че всички възрастни хора със затлъстяване имат развита в една или друга степен инсулинова резистентност. Много често този проблем е свързан с повишени стойности на холестерола и неправилно съотношение в нивата на "добрия" и "лошия" холестерол.Това състояние се нарича дислипидемия и при него стойностите на "добрия" холестерол HDL са понижени, а стойностите на "лошия" холестерол LDL са повишени. То също повишава риска от сърдечносъдови инциденти - инфаркт или инсулт.

 

- Кои са най-типичните симптоми, даващи сигнали, че човек вероятно развива такова увреждане по отношение чувствителността на клетките към инсулина?

- Развитието на инсулинова резистентност протича безсимптомно, както и развитието на диабет тип 2. При диабета обаче има някои симптоми, които могат да останат незабелязани, като пресъхване на устата, често уриниране. Най-често диабет се открива при профилактични прегледи с установяване на високи стойности на кръвната захар. Понякога се открива късно, когато вече констатираме усложненията - ретинопатия, нефропатия, диабетно стъпало, протеинурия и т.н. Затова трябва да се правят профилактични изследвания, за да се диагностицира инсулинова резистентност своевременно и да се пристъпи към лечение с медикаменти и редукция на теглото.

Пак казвам - не съм срещал възрастен човек със затлъстяване, който да няма инсулинова резистентност. Всъщност може да се каже, че симптоматиката за развитие на инсулинова резистентност е видима, защото е пряко свързана със затлъстяването.

 

- Могат ли определени храни да облекчат това състояние, или напротив -даго влошат?

- Инсулиновата резистентност се повлиява благоприятно от намаляване консумацията на храни с висока енергийна плътност или по-просто казано, висококалоричните храни.Това са сладките храни и мазнините, най-често от животински произход. Появата на инсулинова резистентност не е пряко свързана с консумацията на сладки храни. Това може да бъде първопричината, но има хора, които имат високостепенна инсулинова резистентност при силно намалена консумацията на сладки храни и хляб, а основна консумация на месо.Тоест инсулиновата резистентност се дължи на повишен общ енергиен прием и не е задължително да бъде предизвикана от висока консумация на въглехидратни храни.

Деветдесет процента от хората, които не са болни от диабет, но имат високи нива на инсулинова ре-зистентост, могат да бъдат излекувани с медикаменти, редукция на теглото и промяна в хранителните навици.

 

- Какви основни правила по отношение на диетата е нужно да се спазват при наличие на инсулинова резистентност?

- Относно хранителните навици трябва да знаем, че е важно да се храним по едно и също време - в обичайните часове за хранене, да не пропускаме хранене и да не вечеряме късно. Особено важно е да не се храним през нощта. Трябва да пием достатъчно вода - по 30-40 мл/на килограм телесно тегло, а също да консумираме ежедневно плодове и зеленчуци. Това са универсални препоръки и важат за всички хора, които искат да намалят стойностите на придобита вече инсулинова резистентност.

Редукцията на тегло се случва, когато човекът е готов за промяна в хранителните навици и спазва индивидуален хранителен режим, докато постигне нормално тегло за неговия пол, ръст и възраст. Често ме питат да кажа каква диета трябва да се спазва, за да отслабне човек. За съжаление няма универсална диета, ако имаше всички хора щяха да са слаби и здрави. Изготвянето на индивидуален хранителен режим и неговото спазване е основен метод за лечение на инсулинова резистентност.


Визитка

Д-р Велислав Георгиев завършва Медицинска академия - София през 1993 г. Работи като общопрактикуващ лекар от 1995 г. От 2003 г. насочва интересите си към науката диететика и диетология, клинична хомеопатия и аюрведа.

Има призната медицинска специалност по "Хранене и диететика", като специализира в Медицински университет - София, Катедра "Хигиена, медицинска екология и хранене".

Завършва двугодишен курс за лекари по Клинична хомеопатия към Центъра за обучение и практикуване на Клинична хомеопатия - София и приравнен изпит с диплом от Centre d'Enseignement et de Developpementde VHomeopathie - PARIS, FRANCE /Париж-Франция/.

Има индивидуално обучение и курсове по Аюрведа - аюрведично хранене в Бангалор, Индия, в Германия и България. Приложение в практиката при изготвяне на индивидуални хранителни режими относно препоръчани храни и добре съвместими храни.

Участва периодично в международни конференции и конгреси по Хранене и Диететика в страната и чужбина - например: IUNS 2013 Гренада - Испания, FENS 2015 Берлин - Германия, ЕСО - 2018 Виена, IUNS 2019 Дъблин - Ирландия и други периодични участия в курсове по следдипломна квалификация и конгреси както по хранене и диететика така и по гастроентерология и ендокринология. Член е на управителния съвет на Българското дружество по Хранене и Диететика.

В лекарската си практиката прилага методите на холистичната и функционална медицина, изготвя индивидуални хранителни режими за лечение на метаболитни заболявания, затлъстяване, диабет тип 2, метаболитен синдром, хиперлипидемии, артериална хипертония, хиперурикемия и подагра, хранителни разстройства. Лечебно хранене при стомашно - чревни, чернодробни заболявания, онкологични заболявания, хронична бъбречна недостатъчност, заболявния на сърдечно и съдовата система и др.