EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Цветомир Герганов, УМБАЛ "Софиямед": Образната диагностика е най-иновативната сфера в медицината

в. Филтър  Стр. 75

2.11.2022

 

Доктор Цветомир Герганов е лекар в Отделението по образна диагностика на УМБАЛ "Софиямед" от шест години. Дипломира се като магистър лекар в Медицински университет в София през 2012 г. В периода 2013-2017 г. специализира образна диагностика в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в София. През декември 2017 г. придобива специалност "Образна диагностика".

Доктор Герганов, по време на ковид пандемията изключително нарасна броят на направените образни изследвания. Каква тенденция по отношение на раковите заболявания показват резултатите от тях?

Наистина ковид пандемията подложи на значително изпитание медицинските екипи, които се занимават с образна диагностика, поради спецификата на заболяването и съпътстващите аномалии в неговата патология. Положителната тенденция за откриване на придружаващо подлежащо онкологично заболяване показваше положението на здравната профилактика на българското общество. Наложи се да минем през тази глобална суматоха, за да изпъкнат още повече локалните ни проблеми по отношение на онкологичните заболявания и ранното им откриване.

 

Колко от случаите на рак, които открихте в отделението по образна диагностика, бяха именно в ранен стадий?

Не мога да кажа точна цифра, защото към момента не разполагаме с такава обработена статистика. Това, което със сигурност мога да заявя, е, че случаите на злокачествени заболявания не бяха рядко срещано явление. За голяма част от случаите имаме проследяване, защото работим в тясна връзка със съответните специалисти, и хубавото, ако може да се говори за нещо положително, е, че хванатите навреме ракови образувания или карциноми, имаха по-добра прогноза и съответно възможности за лечение.

 

Често ли се случва пациенти сами да си "назначават" образни изследвания, без да са насочени за това от лекар?

Бих казал, да, не са изолирани тези явления и хората сами прибягват до самодиагностика. Нямаме право да съдим за тези действия, но мога да посъветвам тези хора, преди да си самоназначат изследване, да се допитат до специалист, който да ги насочи към правилната диагностика - например при едни органи е препоръчително да се проведе компютърна томография, при други - ядрено-магнитен резонанс.

 

Колко пъти в годината може да се извършват рентгенографии и трябва ли хората да се опасяват от някакво вредно излъчване на апаратурата?

Съвременната апаратура за образна диагностика е достатъчно усъвършенствана и тези насложени страхове в хората за "облъчване" не бива да са водещи при избора за провеждане на образно изследване. Основното съображение е съотношението полза/риск и това е водещото.

 

Има ли заболявания, които трудно се "хващат" при образно изследване?

Въпреки че понякога се шегуваме с колегите, че сме "всевиждащото око", всъщност това невинаги е така. Има заболявания или техни стадии, когато то не може да бъде отдиференцирано при образно изследване. Например инсултът - в най-ранните стадии на това социалнозначимо заболяване то може да не се визуализира при проведената компютърна томография.

 

Как виждате бъдещето на образната диагностика?

Това е една от най-бързо развиващите се и иновативни сфери в областта на медицината. Внедряването на изкуствен интелект и усъвършенстването на "чувствителността" на технологиите е приоритет за близкото бъдеще. А кой знае, възможно е един ден и ние да можем да работим хоумофис благодарение на развитието на тази технология.