EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Манолова: Обичам по-различния поглед в дерматологията, стремя се да търся новостите

 

www.zdrave.net
7.8.2022г.
 
 
Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

През този сезон зачестяват слънчевите алергии, увеличават се и хората с кожни проблеми поради неправилна употреба на козметика

 

Д-р Гергана Манолова е специалист дерматолог с над 10 години опит. Извършва прегледи, консултации и диагностика на пациенти с кожни заболявания и предлага съвременно лечение на всички видове кожни и венерически заболявания. Има изявени интереси в областта на естетичната дерматология и естетичната хирургия.

Завършва МУ - София през 2010 г. Специализира дерматология и венерология в УМБАЛ ''Александровска" София.

От март 2018 г. д-р Манолова работи като специалист дерматолог в ДКЦ "Софиямед" и ДКЦ "Вита София".

Ежегодно участва в национални, европейски и световни конгреси по дерматология и венерология, естетична медицина и лазерни системи. Притежава сертификати за работа с ботулинов токсин, инжектиране на хиауронова киселина, извършване на химични пилинги.


Д-р Манолова, как избрахте дерматологията за своя професионална съдба?

Първоначалните ми интереси бяха насочени към пластичната хирургия – изгарянията и реконструктивната хирургия. Тъй като нямаше свободни места за специализация, а аз не исках да си губя времето, се насочих към дерматологията. Харесвам екшъна, тръгнах по този път и заради по-различния поглед, който позволява тази специалност. Дисертацията ми е на тема от областта на полово-предаваните болести – една сфера, която остава малко встрани, независимо от това,че специалността ни е дерматология и венерология. Освен това се насочих и към детската дерматология, в която също работят много малко специалисти. Така имам възможност да работя едновременно клинична дерматология, която ми доставя истинско удоволствие, и, разбира се, естетична дерматология – ботокс, филъри, мезоконци и т.н.    

 

Кои са Вашите учители в професията?

Д-р Емил Бърдаров, проф. Мария Балабанова, която, за съжаление не е вече сред нас, проф. Снежина Василева. И разбира се, много други чуждестранни специалисти, при които съм провеждала обучения в различни места по света.

 

Кои области на дерматологията Ви привличат най-силно?

Както вече споменах, търся по-различния поглед. В моята област това е подходът да се търси решение отвътре навън. Една от идеите, които ме привличат в този контекст е да търсим младостта на клетъчно и ДНК – ниво. Това е свързано с максимално малко извършени интервенции, къс период на възстановяване и стремеж намесата на дерматолога да личи много малко. Вече бягаме от драстичните и продължителни интервенции, търсим младост и здраве на клетъчно ниво, на ниво клетъчен геном.   

 

 Какви пациенти търсят най-често помощ от дерматолога през лятото?

През този сезон зачестяват слънчевите алергии, повече са и хората, които идват при нас с кожни проблеми поради неправилна употреба на козметика и антирепелентни средства, има и алергии след ухапване от насекоми. Повече са и пациентите с еризипел, стафолококови инфекции, гъбични нифекции по кожата и лигавиците, варицела.

Що се отнася до децата, при тях зачестяват случаите на реактивна кожа и това е обяснимо – от една страна поради акселерацията, заради която детската кожа става по-чувствителна, по-реактивна, от друга – заради изнеженост, свързана с прекомерни грижи. По-често се срещаме с деца с атопичен дерматит, зачестяват също така витилиго и варицела. Алергиите от насекоми, уртикарията, която се развива по-бързо също се сред проблемите, заради които водят деца при нас.

 

Повишава ли се здравната култура на българина с годините?

За съжаление, нямам такова впечатление.

 

В личен план кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Пътувам много за обучения, за участие в конгреси и семинари, но това са пътувания по работа. Затова ценя  всяка минута, която мога да прекарам със семейството си. Свободното ми време е безценно, посвещавам го на близките си и най-вече на детето си.

Обичаме да пътуваме, да посещаваме други градове, да виждаме нови места.    

Харесва ми да мога да остана с книга в ръка, да чета исторически книги, особено автобиографии, но, пак ще кажа, имам малко време за това.  

 

Коя е най-голямата Ви мечта като лекар и човек?

Като човек мечтая да видя сина си как открива Космоса – това е неговата голяма мечта.

А като лекар първо искам да кажа, че вярвам в един принцип, на който са ме научили моите учители. Ако не можеш да помогнеш на един пациент, пусни го по пътя му, той ще намери своя лечител. За себе си искам да продължа да давам максималното на онези, на които мога да помогна.