EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Димитър Николов, началник на Отделението по съдова хирургия в УМБАЛ „Софиямед“: Голяма част от пациентите пренебрегват редовната профилактика

Сърдечно-съдовите заболявания са причина за над 4 милиона смъртни случая в Европа всяка година. Двете водещи причини за смърт у нас са инфарктът и инсултът.

 

„Профилактиката е от съществено значение за ранната диагностика, навременното лечение и респективно за добрите резултати при лечение на съдовите заболявания.

 

Опитът ни показва, че голяма част от пациентите пренебрегват редовната профилактика и търсят помощта на съдовия специалист едва след проява на първите симптоми на съдова недостатъчност. Само ранната диагностика на заболяването може да спомогне за навременното и адекватно консервативно или миниинвазивно (безкръвно) лечение, както и превенция на късните усложнения от нелекуваните съдови заболявания“.

 

Това коментира д-р Димитър Николов, началник на Отделението по съдова хирургия в лечебното заведение. Той обръща внимание, че особено през летния сезон, когато се наблюда често влошаване например при пациентите с варикоза - най-честото венозно заболяване (разширени вени), е добре да направим консултация със специалист.

 

„Пациенти с подобна патология обаче са едва 20% от общата дейност на отделението ни. Основният фокус в дейността ни е лечението на артериални заболяния. Извършваме в пълен обем цялата гама съдовохирургични интервенции – класическа отворена хирургия и минимално инвазивни ендоваскуларни интервенции на сънните артерии, абдоминалната аорта и крайниците“, казва д-р Николов.