EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Надежда Римпова, нач. Детско отделение, УМБАЛ „Софиямед“: Тийнейджърите имат нужда от минимум 8-часов сън

Общият сън в предучилищна възраст трябва да е поне 9-10 часа, казва педиатърът и началник на Детско отделение в УМБАЛ „Софиямед“

 

www.24chasa.bg

20.9.2022

 

-Д-р Римпова, с тръгването на децата на училище и детска градина, за какво да внимават родителите и как да подсилят имунитета на детето, така че да не се разболява често?

Най-добрият начин да укрепим имунната система на децата, независимо от възрастта  е да спазваме общите правила за поддържане на здрав организъм. Няма лекарство, което може  да компенсира тяхното неспазване. Здравословната диета е от първостепенно значение. Физическата активност при децата трябва да е минимум 1 час на ден, което може да не е непременно за сметка на спорт, а може да бъде разходка на открито или игра на детската площадка. Ако детето е активен спортист, уверете се, че не се преуморява и получава достатъчно сън. Общият сън в предучилищна възраст трябва да е поне 9-10 часа, атийнейджърите имат нужда от минимум 8-часов сън.Елементарните мерки за спазване на лична хигиена и предпазване от контакт със заразни заболявания също са важни, включително и редовното имунизиране според утвърдения в нашата страна имунизационен календар. Колкото и банално да звучи, това са мерки, които са доказали дългосрочния си здравословен ефект при всички индивиди. Често боледуващите деца или тези с алергии и други хронични заболявания може да имат нужда допълнително от витамини или хранителни добавки. Добре е тази преценка да се направи от лекар.

 

-Храненето е пряко свързано с имунитета. Кои храни да избягват децата и на какво да наблегнат?

Препоръките на СЗО за здравословната диета при децата са базирани на същите като при възрастните. Храните, които трябва да се избягват са тези с добавена захар, с високо съдържание на наситени и транс-мастни киселини и сол. Диетата трябва да включва ежедневно консумиране на плодове и зеленчуци, според сезона. Децата се хранят 4-5 пъти на ден, като е добре половината порция от всяко хранене да е съставена именно от зеленчуци или плодове. За предпочитане е плодовете да бъдат сурови, изсушени, консервирани или замразени, вместо под формата на плодов сок. Напитки с добавена захар трябва да се избягват.Зърнените храни също трябва да присъстват в менюто, например пълнозърнест хляб и овесени ядки са за предпочитане пред белия хляб и пастата при по-големите деца. При малките е възможно пълнозърнестият хляб да предизвика дискомфорт, поради все още незрялата храносмилателна система. За растежа при децата са важни белтъците – не-мазно месо, яйца, варива. Животинските мазнини трябва да се заменят с растителни в детското меню. Храни, богати на транс-мазнини са пържените храни в заведенията за бързо хранене, вафли, чипс, пуканки, промишлено произведени тестени изделия, маргарин. Всички те трябва да се избягват, тъй като на науката все още не е познат нито един благоприятен ефект върху човешкото здраве. Това не означава да не предлагате торта и сладолед на Вашите деца, но това не бива да става всеки ден и не бива да бъде основна храна в менюто на детето.

 

-Безспорно бичът на 21 век са екраните. Как да разпознаем, че детето има увредено зрение?

Причините за увредено зрение не са единствено свързани с използването на екранни устройства. Тук играят роля наследственост и генетични фактори. Освен постоянното търкане на очите, чувствителност към светлина, сълзене или зачервяване, прекомерното доближаване до екрана, внимание трябва да се обърне на главоболието, защото то много често е симптом на увредено зрение.

 

-Как да ограничим времето, което децата прекарват пред екрана?

Според водещи психолози прекомерното използване на екранните устройства води до недостатъчно развиване на въображението на малките деца.Те проговарят по-трудно и по-късно. Колкото повече време прекарват пред екрана, толкова по-голяма е вероятността за развитие на затлъстяване, нарушаване  ритъма сън-бодърстване, понижаване на концентрацията, съответно нисък успех в училище.

 

СЗО не препоръчва използване на екранни устройства при деца до 2 години. За деца над 2 години, използването на екрани, вкл. гледането на телевизия трябва да бъде ограничено до максимум 1 час на ден. Това трябва да е активно време, при което родителят сяда с детето и му обяснява какво означава това, което гледа. Всякаква фонова телевизия трябва да се изключва, особено реклами. Смарт-устройства не бива да се използват за успокояване на децата. Те не бива да присъстват в спалнята. За възрастта 3-6 години препоръката е за време пред екран до 15 минути на ден - песнички или филмче в присъствие на родител, за възрастта 6-10 години - до 30 минути, а за възрастта над 10 години -до 2 часа дневно. Детето не трябва да се храни пред телевизора или компютъра. Създаването на тези навици трябва да започне още преди навършване на 1 година.

 

-Как да постъпим при първи симптоми на настинка, които знаем, може да се объркат с ковид. Задължително ли е да тестваме детето?

COVID-19 при децата се проявява със симптоми практически неотличими от една остра вирусна инфекция. Дори има случаи на безсимптомно притичане. Най-често децата повишават температура, имат хрема, кашлица, възпалено гърло. Важно е те да приемат много течности, а медикаментите за сваляне на температура да се дават когато тя е над 38.0 С. Обикновено вдетската възраст коронавирусната инфекция протича леко. Установяването й няма да промени лечението, но от епидемиологична гледна точка, за ограничаване разпространението й е добре да се установи с тест.

 

Визитка:

Д-р Надежда Римпова е началник на Детско отделение в УМБАЛ „Софиямед“. Част е от екипа на лечебното заведение от м.февруари 2020г. Завършва Медицински университет, гр. София през 2012 год. От 2015 год. до 2019г. е асистент към Медицинки унивеситет, гр. София, Катедра по Педиатрия  в Клиника по Пулмология и интензивно отделение на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, гр. София. 

През 2017 год. придобива специалност Детски болести и е докторант към Медицински Университет, гр. София. Докторант е по тема в областта на некласически функции на витамин D. Статус на витамин D при деца с остра пневмония и здрави контроли. 

Част е от екипа на I Детска консултативна клиника.

Участва в редица форуми и научни срещи с българско и международно участие в областта на общата и спешната педиатрия. Има завършени курсове по интензивна терапия и практически курс по педиатрия във Варшава, Полша.

Членува в Българския лекарски съюз и Българското национално сдружение по Детска Ендокринология.