EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Надежда Римпова: Пандемията променя картината на заболеваемостта при децата

zdrave.net

26.1.2021

 

Д-р Надежда Римпова завършва образованието си в Медицински университет - София през 2012 г. От 2015 г. До 2019 г. е асистент в Катедрата по педиатрия и Клиниката по пулмология и интензивно лечение на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“.

През 2017 г. придобива специалност по детски болести и е докторант към МУ по тема в областта на некласически функции на витамин D - статус на витамин D при деца с остра пневмония и здрави контроли. Част и от екипа на Първа детска консултативна клиника.

Участва в редица форуми и научни срещи с българско и международно участие в областта на общата и спешната педиатрия. Има завършени курсове по интензивна терапия и практически курс по педиатрия във Варшава, Полша. Членува в Българския лекарски съюз и Българското национално сдружение по детска ендокринология.

Част е от екипа на Детско отделение на УМБАЛ "Софиямед" от м.февруари 2020, a от м. октомври 2020 г. е началник на отделението.

Д-р Римпова, как пандемията промени заболеваемостта при децата? Има ли заболявания, които се срещат по-често и на какво се дължи това?

Характерните за зимния сезон банални детски инфекции като хрема и настинка, бронхити, бронхиолит при по-малките се наблюдават много по-рядко от обичайното, тъй като противоепидемичните мерки ограничиха физическите контакти при децата, а това доведе до спад в сезонната заболеваемост. За сметка на това, все по-често срещаме една особена група деца със сходни симптоми от страна на храносмилателната система, като повръщане, диария или запек и силна коремна болка. При тях доказваме чрез лабораторни изследвания и тестове безсимптомно протекла коронавирусна инфекция или такава протекла с минимални симптоми. Също така, по-често от обичайното виждаме обостряне на хроничните заболявания, както и някои техни усложнения, които налагат бързата ни намеса. Засега не виждаме проявите на грипната инфекция, която миналата година по същото време набираше сила. В този смисъл, бихме могли да кажем, че се забелязва промяна в структурата на заболеваемостта при децата по време на пандемия.

 

Добре известно е колко важна е семейната атмосфера за здравето и развитието на детето. Какви проблеми се срещат най-често при деца в семейства, в които има преболедувал от COVID?
 
В последните месеци, като резултат от пандемията наблюдаваме засилване на тревожността, както при родителите, така и при децата. Наша задача е да дадем на семействата достатъчна и достоверна информация за заболяването, начините на лечение и проследяване. Грижата за психичното здраве на семейства, преживяли коронавирусна инфекция е от голямо значение.При кои хронични заболявания отлагането на посещението при лекар е недопустимо?

Не е толкова важен видът на хроничното заболяване, а начинът му на протичане. Той е строго индивидуален. Автоимунните и имунодефицитните заболявания, както и някои хронични заболявания на дихателната система, като астмата например, метаболитни заболявания като захарен диабет, могат да имат добър контрол при някои деца, докато при други не е съвсем така. Затова преди отлагане на преглед по повод на хронично заболяване при детето, е добре да се посъветвате с проследяващия лекар.Не е тайна, че някои родители продължават да се страхуват от посещение при личния лекар и по тази причина пропускат редовни имунизации. Какви са наблюденията Ви – много ли са децата, при които има такива пропуски и какво следва да се препоръча в тези случаи?

За щастие, не са много децата, които пропускат редовната имунизация, тъй като родителите показват все по-голямо разбиране и приемане на ситуацията, в която всички се намираме. Децата растат и се развиват с бързи темпове и отлагането на ваксините може да окаже неблагоприятен ефект върху тяхното здраве. Те могат да се разболеят от предотвратими чрез ваксина заболявания. Затова, ако има пропуски съветваме родителите възможно най-бързо да ги „наваксат“. Още повече, и самите лични лекари и педиатри са организирали по такъв начин практиката си, че да осигурят т.нар. „зелен коридор“ за ваксинация или детска консултация, което гарантира, че пациентопотоците на здрави и болни деца не се смесва.Как се отнасяте към информацията, че някои страни, като Израел например обмислят вариант за имунизиране с ваксината срещу COVID и на тийнейджъри?

Пандемията от COVID-19 засяга цялото общество и предвид тежките усложнения, които наблюдаваме при заболяването, нашите надежди да се справим с него чрез масова ваксинация са големи. Все още не знаем достатъчно за ефектите от ваксините, но все пак резултатите от приложението им върху възрастни са обещаващи. Не виждам защо ваксината да не бъде приложена и върху порасналия вече тинейджърски организъм. Докато имунната система на малките деца е все още твърде незряла и ефектите от новите ваксини може да са непредвидими, то по-големите деца вероятно ще реагират по-близко до начина по-който реагират възрастните и идеята тестването да започне първо в тази възраст е оправдана.Поради ограниченията и дистанционното обучение много деца не излизат често навън, лишават се от разходки и прекарване на открито. До какви последици ще доведе това?

За съжаление, последиците могат да бъдат дългосрочни. Излагането на екранни устройства във връзка не само с дистанционното обучение, но и поради дългото заседяване на децата у дома, има неблагоприятни ефекти върху целия организъм на детето. Ефектите върху нервната система се изразява в повишаване нивото на тревожност, агресия, пренапрегнатост, лош сън. Не редки са случаите на възпаление на външния ушен канал, поради използване на слушалки. Някои от децата ще получат тайни увреждания на зрението. Други – нарушаване на стойката, гръбначни изкривявания, които също могат да тежат по-нататък в живота на детето. Друга голяма и важна тема са нарушаването на хранителните навици и диетата, а това довежда до склонност към затлъстяване, намален чревен мотилитет, което е предпоставка за запек. Могат да се посочат и множество други проблеми.Какви са препоръките Ви за идващите месеци по отношение на общата превенция и укрепването на децата – трябва ли да се залага на витамини и имуностимулиращи средства, какво е необходимо да се промени по отношение на физическата активност, на общуването с връстници и т.н.?

Проучвания по време на пандемия сочат, че хранителните дефицити са чести при децата. Затова се препоръчва допълнителен прием на витамини и минерали. Липсата на разходки навън е предпоставка за развитие на дефицит на витамин D. Той е важен, както за костното здраве, така и за развитие на добър имунитет. Всички референтни здравни организации препоръчват допълнителен прием на витамин D и то не само по време на пандемия. Много трудно е поддържането на спортни навици по време на изолация. И все пак в днешно време има много варианти за домашни фитнес уреди и е добре децата да бъдат насърчавани да ги използват. Нека родителите водят децата на разходка в планината, винаги когато има възможност. Разбира се, пълноценното хранене също е основен фактор за поддържане на добър имунитет.