EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта

Д-р Николай Спасов e завършил медицина в СУ "Св. Климент Охридски " през 2019 г. От април 2020г. е част от екипа на Клиниката по хирургия на УМБАЛ "Софиямед". От ноември 2020 г. работи в COVID отделението на болницата. 


www.zdrave.net

 

16.1.2021


Д-р Спасов, изпратихте една натоварена година, в която лекувахте пациенти с COVID. С какво този опит допринесе за професионалното Ви развитие?

Така е, годината беше много натоварена, преодоляхме няколко COVID вълни, които ставаха все по-тежки и по- смъртоносни. И точно затова сега искам да окуража хората да се ваксинират, защото сме постигнали платo на заболелите и това е точния момент преди следващия удар от вируса.

Опитът, който натрупах в COVID отделението на УМБАЛ „Софиямед“ в работата ми с изключителни специалисти в областта на инфекциозните и не само на тези заболявания е наистина безценен и ще ми бъде много полезен в бъдещето ми развитие.

 

Какво научихте от пациентите си в чисто човешки план?

Това, че надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от коварното заболяване. Има я и в очите на едно дете, и в очите на един дядо на 90 години. Нашата задача не беше само лечението на пациентите, но и това да се почувстват в една сигурна и безопасна среда. Друг важен аспект беше и тяхната психическа рехабилитация.


Донесе ли Ви тази работа удовлетворение, че сте избрал медицината за своя съдба?

Определено ми донесе удовлетвореност, защото имах възможност да помогна на нашето общество в един от най-тежките за него моменти, а именно тази епидемия. Всички медици успяхме много бързо да се прегрупираме и без страх да се настроим за тази битка. Трябва да отдадем и съболезнования на всички хора, загубили близък човек и колега. Не трябва да се отпускаме, защото войната още не е свършила.

 

Искам да Ви върна назад във времето и да Ви попитам какво Ви мотивира да станете лекар?

Винаги съм искал да помагам на хората и да съм полезен на обществото ни, а каква по- хуманна и благородна професия би могъл да избере един човек от медицината? В този момент съм още по- горд и мотивиран, че избрах именно нея.

 

Кои бяха най-добрите Ви учители в медицината?

Бих искал да благодаря на всички мои учители до момента от първите години в училище, през гимназията и Медицинския университет, защото благодарение на тях съм това, което съм днес. Искам да благодаря на моя ръководител на специализацията д-р Бисер Петров. Един доказан специалист с дългогодишен опит в общата, коремна, жлъчно-чернодробна, лапароскопска хирургия и колопроктология в Клиниката по коремна хирургия на УМБАЛ „Софиямед“. Той е един изключителен човек и ментор, който всекидневно ми предава от знанията и опита си в медицината и не само. Искам да благодаря и на д-р Василка Зарчева. Тя един прекрасен човек и клиницист, от нея научих толкова много за инфекциозните заболявания и не само. Радвам се, че имах възможността да се докосна до безценния й опит, натрупан през дългите години неуморна работа.

 

Кои качества цените най-много у колегите си днес?

Ценя качествата, които всеки един от нас има, а именно: трудолюбивостта, отдадеността към пациента, нестихващата жажда за нови знания и умения. И честността!

 

Какво бихте искали да им пожелаете за годината, която започва ?

Да сме живи и здрави. Психически устойчиви, въпреки трудностите. Да преборим колкото се може по-бързо COVID пандемията.

 

А какво пожелавате на себе си?

Здраве !