EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ

Здраве.Нет

06.10.2022г.

 

„Все повече родители водят децата си на профилактичен преглед без да имат някакви симптоми и проявяват желание да чуят компетентно мнение и съвет от специалист“. Така д-р Жана Станева, педиатър и началник на интензивния сектор в Неонатологичното отделение на УМБАЛ „Софиямед“ обобщи впечатленията си от преминалата кампания за безплатни прегледи на деца по случай 15-ти септември под наслова „Бъдете здрави“.

 

По думите на д-р Станева този формат е много удачен и се е превърнал в една добра традиция, която педиатрите от „Софиямед“ изпълняват не по задължение, а с удоволствие.

 

„Почти нямаме колега, който да не е проявил желание да се включи в кампанията бъзвъзмездно, а такива прегледи се организират и по друго време на годината“, каза тя.

 

Според дългогодишния педиатър опитното око на специалиста винаги може да долови признаци на нещо нередно, а при градските деца причините за отклонения  не са една и две.

 

„Често се сблъскваме с  хиповитаминози D например. Децата са обездвижени, не играят навън, слънчевите лъчи не достигат до тях, защото повечето време прекарват в затворени пространства, пред компютъра. Отделен фактор е смогът, който е навсякъде в големия град, както и химизацията, която е част от общото замърсяване на средата“, изброява д-р Станева някои от най-увреждащите фактори за градските деца.

 

Родителите искат съвет от нас за проблеми, свързани с психомоторното развитие на децата, развитието на дихателната система, за костно-ставни проблеми, свързани с израстването, казва тя.

 

Специалистката е категорична, че все повече родители се отнасят с отговорност към профилактичните мерки, които препоръчват лекарите и ги спазват изцяло.

 

„Не можем да пренебрегнем притесненията със сезонните вирусни инфекции, честият неканен гост, особено за по-малките деца. Те са свързани с неукрепналата имунна система и в някои случаи при чести боледувания препоръчваме допълнителен прием на витамини или други средства“, казва д-р Станева.

 

И тази година в кампанията са се включили и педиатри профилирани в някои клинични области -  ортопеди, УНГ специалисти, дерматолози.

 

„Отворени сме за всички, които ни търсят и сме удовлетворени, че те стават все повече“, обобщава д-р Станева.