EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Евгени Грозданов: Заради пандемията по-късно се откриваха туморите на ларинкса и хипофаринкса

Стабилното семейство и християнските добродетели ни дават сила и опора
 
www.zdrave.net
20.11.2022
 
 
Д-р Евгени Грозданов е специалист по ушно-носно-гърлени болести в УМБАЛ и ДКЦ „Софиямед“. Завършва медицина в Медицинска Академия - София през 2001 г. От 2008 г. е лекар по ушно-носно-гърлени болести. Завършва Здравен мениджмънт в УНСС.
 
Работил е в Първа МБАЛ София, СБАЛ Полимед и МЦ – FI Health.
 
Членува в Националното дружество по ОРЛ и е член на Софийското дружество по ОРЛ. Член на Българското Ринологичното сдружение. Член на Български лекарски съюз.
 
Интересите му са в областта на ринология, отология, лечение на хронични заболявания на горните дихателни пътища. Притежава също сертификат за лечение на хронична болка.
 
 
-Д-р Грозданов, как избрахте медицината за своя професионална съдба?
Бях ученик в пети клас, когато останах за дълго в болница, заради фрактури на ръцете. Наложи се да ме оперират, лекуваха ме продължително време. Наблюденията, впечатленията от това, което виждах, останаха трайно в съзнанието ми. Още тогава разбрах, че един ден ще стана лекар.
 
Завърших с отличие Математическата гимназия в Благоевград. Кандидатствах медицина 2 пъти – първият веднага след завършването, тогава не ми достигна малко, за да стана студент. После отидох в казармата, когато излязох, кандидатстват отново. Този път бях приет с отличен успех.
 
Родителите ми не са се месили в моя избор, но ме подкрепяха изцяло.
 
 
-Кои са учителите Ви в специалността?
Големият проф. Веселин Павлов в столичната Първа градска болница, след него е д-р Иван Йорданов от клиниката, в която работя сега.
 
 
-Носи ли Ви удовлетворение работата днес?
Много голямо. Изборът, който направих преди години, днес ме прави един щастлив и удовлетворен човек.
 
 
-Кои са по-дисциплинирани пациенти – децата или възрастните?
Няма разлика, и възрастните, и децата изпълняват това, което лекарят им казва. При децата, разбира се, много важен е подходът. Те също са добри и много благодарни пациенти.
 
 
-Как пандемията промени потока пациенти? 
Потокът не се промени съществено. По-неприятното е, че в този период видяхме изоставане при онкологичните заболявания. По-късно се откриваха туморите на ларинкса и хипофаринкса, за съжаление.
 
 
-Кои са любимите Ви занимания за свободното време?
Прекарването на повече време сред природата. Ценя всичко, което тя ни дава – чистият въздух, радостта да бъдеш на открито и да й се радваш. Обичам фитнеса и сауната. Харесва ми също така да карам ски.
 
 
-Кои човешки качества цените най-много?
На първо място честността и искреността. Най-важното, според мен е стабилното семейство, християнските добродетели. Те ни дават сила и опора.
 
 
-Кои ценности се опитвате да предадете на децата си?
В началото казах, че моите родители не са се опитвали да влияят на избора ми, но са ме подкрепяли винаги в моя. Сега аз се старая да имам същото отношение към децата си – едното е в 7-ми клас, другото в 3-ти. Те са по-умни от нас, по-старото поколение и сами ще намерят пътя си. Затова казвам, че те трябва да имат свободата да избират. Най-голямата ценност е стабилното семейство. Уважението към семейството е добродетел, това се опитвам да им предам.