EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Биляна Славчева: Симптомите при грип и ковид се прикриват

Както уточнява д-р Биляна Славчева, специалист по инфекциозни болести в ДКЦ „Софиямед“, основните симптоми на разпространения в страната грип са бързо покачване на температурата до 38-39°C, болки в гърлото, суха кашлица, отпадналост и болки в мускулите и е трудно да се различи дали става въпрос за грип или Ковид-19, който през последните две години почти изцяло измести другите инфекции.

 

в.Галерия

27.04.2022г.

 

Щамът Камбоджа е единственият грип, който се разпространява последните месеци у нас, но симптоматиката му се припокрива с Ковид-19. Може да се каже, че за грипа е харектерно внезапното начало – като имам предвид, че болният може с точност да посочи момента на разболяването, докато симптомите при коронавируса се появяват постепенно, обясни д-р Славчева.

 

Според нея най-сигурният начин за отдиференциране е тестването с назофарингиален секрет за бързи тестове или RT-PCR.

 

Комбиниран PCR тест за ковид и грип А и В вече се предлага в ДКЦ „Софиямед“, а резултатът се получава до края на деня.

 

Освен това д-р Славчева информира, че може да се направи серологично  изследване за антитела на по-късен етап от разболяването, добавяйки, че тестването е необходимо, за да се определи каква е инфекцията и да се постави точната диагноза.

 

„Човек може да се зарази едновременно с грип и Ковид-19, както и да развие едновременно симптоми на двете заболявания. Най-сигурният начин да се предпазим от двете заболявания е да се ваксинираме срещу тях, както и да спазваме правилото на трите Д-та – дистанция, дезинфекция и дисциплина“, подчерта тя.

 

Специалистката по инфекциозни болести предупреждава, че като се има предвид отпадането на ограниченията, предстоящите празници предполагат събирането на много хора на едно място, което е предпоставка за разпространение на респираторни вирусни инфекции.

 

Експерти прогнозират нов пик на заразените с Ковид-19 у нас в началото на май. Както се забеляза от предишните вълни, заболeвaeмостта у нас се покачва няколко седмици след регистрирането на по-големите епидeмични нива в страните от Западна Европа.

 

„Вирусолозите ни предупредиха, че първите варианти на един вирус са най-тежки за човека и с всяка следваща мутация вирусът се адаптира все повече към човека и става все по-малко опасен за него, защото ние се научаваме да живеем заедно. Така че се надявам всяка следваща вълна да бъде по-лека. Другото което може да намали фаталните последици е имунизацията“, разясни д-р Славчева.

 

Визитка

Д-р Биляна Славчева е специалист по инфекциозни болести в ДКЦ „Софиямед“. Тя завършва Тракийски университет – Стара Загора през 2006г, а специалност Инфекциозни болести придобива през 2016 г. след специализация във ВМА София. От 2010 г. д-р Славчева работи като лекар - ординатор в Инфекциозно отделение на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“, Кюстендил. От 2019 г. е лекар в Клиника по инфекциозни болести на ВМА София. От 2022 г. е част от екипа специалисти на ДКЦ „Софиямед“. Тя е член на Български лекарски съюз и Българско дружество по инфекциозни болести и на Южнобългарското дружество по инфекциозни болести, епидемиология и паразитология (ЮБДИБЕП). Д-р Славчева участва активно в национални конгреси и семинари по специалността.